Tuesday, April 26, 2005

Hol is tartok??

Igen, igen, egy ideje elegge le vagyok maradva a naploval.
Ennek 2 teljesen prozai oka van.
Az also, hogy sok volt a munka, igy nem maradt idom az irodabol irni, a masodik pedig az, hogy lusta vagyok, es otthon sem irtam meg a postokat!

Ez a dolog az utobbi idoben annyiban valtozott, hogy mostmar a ceges laptopom teljes mertekben szabalyok koze van szoritva, azaz nem hasznalhatom magan celra, kvazi semmilyen egyeb 3rd party programot nem installalhatok, semmilyen valtoztatashoz nincs jogom.

Ez az esemeny azomban korant sem zajlott ilyen egyszeruen, voltak kissebb csatarozasok, hisz en sem akartam engedni, es ok sem!
Az egesz hajciho ott kezdodott, hogy abban az irodaban, ahol dolgoznom kellene, nem sikerult internet kozelbe es rendszer kozelbe kerulnom, hisz ott mar nem elerheto a regi ceg halozata! A Lotus Notes levelek meg csak-csak jottek, de azok is igen nyogvenyelosen, ugyhogy gondoltam egy mereszet es megint a main office-ba tettem at a szekhelyem (mellekesen jegyzem meg, hogy az operation officeban 2 percen belul fejfajast kapok, az allando zajtol, az emberi hulyesegtol, es a gyomrom is fel-fel fordul a draga indiai kollegak allando orrszivasatol).
A main officeban az a jo, hogy onnan lehet dolgozni, es valamennyire kulturalt emberek dolgoznak, es CSOND VAN.

Egyszer azonban draga fonokom megkerdezte, hogy akkor most en hol is vagyok.
Hat,- mondom itt, mert onnan nem megy!
Ez igy nem jo!

Tegyunk ellene valamit!
A regionalis csapatba meg nem tartozom, hogy megtarthassam a mostani beallitasaimat, illetve a regi ceg halozatan dolgozzak, ugyhogy akkor nincs mas hatra, mint az uj ceg halozata.
Ebben az esetben azonban az STS TEAMmel kell beszelnem, akik testuletileg ki is vonult (4 indiai szaki 1 laptophoz) egy idopont egyeztetese utan, hogy akkor most ok...
Neki is alltak volna,de az egyik elszolta magat, es megkerdezte, hogy a Lotus Notes-ot hogy kell leinstallalni.
Mondom sehogy, mert az lesz a my primary email..
Hat marpedig olyan nincs, lesz helyette Outlook!
Akkor inkabb Thunderbird...-mondom
Az biztos nem, mert nem tamogatott, 3rd party, es a Firefox-ot is leszedi, hisz van nekunk gyonyoru Internet Expolrer-unk!
es akkor itt a nagy tudomany megallt, mert hogyhogy en regaszkodok a Lotus Notes-hoz, amikor abban is dolgoznom kell kb nap mint nap...
Abban maradtunk, hogy megbeszeli a fonokevel.

Kb 1 het utan, az IT fonok irt egy emailt, hogy mindent le kell szedni a geprol!
A valaszomban feltettem egy par kerdest, hogy mi van a HP pda-telefon combom szninkronizalo szoftverevel, mi van azokkal a programokkal, amit megvettem hozza (kb 100 USD ertekben) stb, illetve kertem, hogy irasban igazolja vissza, hogy bucsut kell mondanom a Lotus Notes-omnak.
Erre mar O nem reagalt, csak a kiskutyaja, hogy semmilyen, nem cd-rol telepitett 3rd party alkalmazas nem tamogatott, es vegyek erzekeny bucsut a Lotustol.

Na itt egy kicsit eldurrant az agyam, es megeresztettem 1 telefont a regionalis irodaba, hogy akkor most mi a fasz is van?
A valasz annyi volt, hogy irjam le, hogy miert kell a Lotus!
Anyadert, bazdmeg, mert ahhoz, hogy a mindennapi munkamat maradektalanul el tudjam latni, KELL A LOTUS NOTES, ugyan ugy, mindt minden mas, ugyan ilyen beosztasu emernek, barhol a vilagon.

10 perc mulve jott a fonok, es lihegve kozolte, hogy a Lotus marad.
Cool. Gyorsan eladtam a HP-t es vettem helyette egy SE P910-et, amihez VAN GYARI TELEPITO CD A LOTUS NOTES-AL VALO SZINKRONIZALASHOZ, csak nehogy belemkossenek!

Masnap kaptam egy emailt, hogy akkor szombat a nagy nap...
Meg csutortokon kaptam kolcson egy laptopot az egyik kollegamtol, hogy mindent meg tudjak menteni.

A draga STS Team azonban nem kapkodta el a dolgot!
Szombaton sikerult nem beerniuk az irodaba.
Vegul is az egesz dolgot az elore beharangozott szombati idoponthoz kepest sikerult megcsinalni vasarnap, olyannyira, hogy meg ma sem sikerult elermen azt, hogy azt a programot, amiben dolgozom, hasznalhato formaban tegyek fel a gepemre!

Iszonyatosan orulok ezen valtoztatasoknak, hisz igy egy ujabb nem vart, am titkon tervezett kiadas ele nezek, ami nem mas, mint egy PERSONAL masina beszerzese. Innentol kezdve viszont megint bajban vagyok, desktop vagy laptop, illetve Windows vagy MAC kerdeskort kell belathato idon belul korbejarnom ugy, hogy a kecske is, meg a kaposzta is...

Osszegezve a dolgot, lesz egy gyonyoru Toshiba latopom aminek azon kivul, hogy az irodabol tudom hasznalni, sehol mashol nem veszem hasznat.
Ez lehet hogy csak nekem furcsa, mar en voltam eddig kivaltsagos helyzetben, es ez mindenutt megszokott dolog, de nem ertem!
Minek egyaltalan laptop akkor?

Amugymeg eljen az osszes indiai IT guru, azok kulonosen akik azt mondjak a Firefox-ra, hogy sok-sok virust lehet vele kapni...

Sunday, April 17, 2005

2005.04.15 Pentek - Fujeira, 3 Rocks, Buvarvizsga

Alig vartam mar ezt a napot!
Vegre ujra vizben, illetve viz alatt lehetek, raadasul vizsgazunk.

Az indulas egy kicsit koran volt, fel 7kor talalkoztunk az Al Boom Marin Buvarkozpont elott! Elvileg mehettunk volna busszal is, amit a Kozpont szervezett, de vegul is az en autommal mentunk, mert ez lenyegesen kenyelmesebb volt!
Reggel, felkaptam Csongort, Attilaval es Timivel a Buvarkozpontnal talakoztunk!

Mire odaertunk, mar minden be volt pakolva, ugyhogy segitenunk sem kellett nagyon.

Elottunk egy 1,5 oras ut allt Fujeira-ra, egeszen pontosan a Snoopy Island es a Sandy Beach melle.



Miutan osszeraktuk a felszerelest a fenti hotelecske egyik mellekepulete elott, hajora szalltunk es viszonylag rovid motorozas utan megerkeztunk a vizsgamerules szinhelyere!

A viz egy kicsit zavaros volt, es kisebb-nagyobb meduzak uszkaltak benne, de ez nem nagyon erdekelt bennunket!

Felszerelest fel, es irany a viz!

A hely, ahol merultunk 6 meter mely volt, majd a 3 Szikla kornyeken 12-14 meterig melyult.

Megcsinaltuk a kotelezo vizsgafeledatokat, majd jott az elvezet, vagy fel ora szabad buvarkodas!
Ez alatt az ido alatt korbejartuk a sziklakat, es megcsodaltuk az elovilagot!

Csongor eleg felkeszult volt, es meg elozo nap beszerzett egy egyszerhasznalatos vizalatti kamerat, hogy megorokithessuk az elso meruleset!

Ez vagyok en, teljes felszerelesben, kb 8 meter melyen!



A viz alatt ilyen gyonyorusegeket lattunk...



es persze egy csomo halat, kb 18 felet, kicsi szines halat nagy szemmel, nagy feketet kis szemekkel, egyenes halat, gorbe halat, meg minden! (a nevuket meg nem tudom, de elobb utobb az is menni fog..)
Meg murenat, meg tengeri sunt, a masik csapat letott rajat, es simogatott teknost is! (szemetek... :)) )





Miutan mindannyian sikeresen tuleltuk a merulest, ami egyuttalt a vizsga sikeresseget is jelentette lubickoltunk meg egy keveset,



majd vissza a csonakba, felszerelest szetszed, vissza a partra, ejtozik egy kicsit, beszleget a tapasztaltabbakkal.
A nagy izgalamakra meghivtuk Kent es Wanye-t (az oktatoinkat) egy sorre, akit a reggeli morcossagot levetkozve, onfeledten meseltek a vizi elmenyekrol!
Jo volt egy kicsit szocializalodni veluk, plane akkor, ha ezt komolyan szeretnenk csinalni, marpedig mi, Csongorral mar azon gondolkozunk, hogy mikor csinaljuk a kovetkezo tanfolyamot, hogy mehessunk roncsok kozelebe, meg ilyemi...


A nap igy is tokeletes volt, mar csak egy apro dologo hianyzott, egy sor, es valami finom kaja a pociba!
Erre sem kellett sokat varni, mert hazafele Luke hivott, hogy akkor szivesen latna minket egy BBQ erejeig este, maganal...

Na ezek utan lehetett elmondani, hogy EZ A NAP VOLT A TOKELETES NAP!
Mindegyiknek ilyennek kene lennie!

Wednesday, April 13, 2005

Forbes, avagy a vilag 2000 legnagyobb cege 2005ben

A magamfajta, windowson nevelkedett ember amikor meglat egy ilyen szalagcimet, hogy "a vilag 2000 legnagyobb cege", automatikusan vagja ra, hogy mi olyan nagy kunszt ezen!
Vezet a Microfos, majd utana vegig az olajcegek!
Ebbe a hibaba estem en is, am amikor rakattintottam a linkre, egy picit elamultam.

1. Citigroup
2. GE
.
.
17. IBM
.
.

.
.
47. Microsoft

A tobbit tessek megnezni, mert erdemes!
ITT a link!

Felzarkoztato

Hosszu ido utan sikerult eljutnom oda, hogy a napi irodai teendoim mellett szakitok idot arra, hogy a magan-emailjeimre valaszoljak, illetve foglalkozzam egy kicsit vegre a bloggal is!

Egy csomo dolog tortent az elmult idoszak alatt, nem is tudom hol kezdjem...

Mult penteken Adu Dhabiban volt a Red Bull Airrace, ahol Besenyei Peter (nem tul meglepo modon) 6 masodperces elonnyel verte a tobbi pilotat!
Sikerult egy kicsit a kozeleb ferkozni ugyhogy van autogramm, meg egy fenykep is, ezt majd egyszercsak felteszem.

Az elso akadalyt az irodaban sikerult megoldani, hiszen a teljes rendszerintegracio, sikerul, ugyhogy mindenki happy, es ami a legfontosabb, mindenki tud dolgozni!

Mar sokszor emlitettem, hogy mi is folyik itt, de most egy kicsit reszelteseben az egeszrol:

Eloszor is volt egy ceg, "TB", amit az en munkaltatom "E", sikeresem felvasarolt a vileg osszes orszagaban, am itt nem sikerult, ugyan is "TB" itt egy igen eros cegcsoporthoz tartozott, meghozza az "AF"hez!
A megoldas, mivel "TB" mar nem letezik sehol, azert csinaljunk egy olyan ceget, hogy "AF E".
A profil ugyan az, csak most az "AF"es arcok a gorek.

Az en szerepem a dologban annyi volt, hogy az "E" altal hasznalt rendszert kellett itt supportalnom, es oktatnom, am az integracio utan a feledataim egy kicsit megsokszorozdtak.
Mivel a regi "E" ceg megszunt, es helyette lett "AF E", a rendszert teljesen at kellett allitani, uj penzugyi alapokra kellett helyezni az egeszet, igy a rendszerben meglevo ugyfeleket, vendorokat, legitarsasagokat, dij- es koltsegtablazatot szinten at kellett masolni az uj "FINDIV" (finanacial division-be).
Na ennek a pepecs melonak lett most vege a 2 legfontosabb irodaban!

Meg van hatra 3 apro iroda, am azok aktivitasa olyannyira eltorpul az elso kettojehez kepest, hogy azok rendszerbe allitasa tenyleg gyerekjatek lesz!

Szoval most 1-2 napig poszmotolhetek a sajat szarjaimmal, utana megint egy kis melo, majd egy hosszu beszelgetes a HR-e kollegaval a jovomet illetoen!



Monday, April 04, 2005

Vilmos elaludt

Vilmost 15 evvel ezelott kapta az Ocsi szulinapi ajandekkent!
Pici, csokoladeszinu, allandoan mozgo plusstacsko volt, aki rovid ido alatt a csalad, es mindenki kedvence lett!
Igazi egyeniseg, a tacskokra jellemzo onfejuseggel, es persze kifogyhatatlan szeretettel es huseggel!

Tengap, amikor anyekkal beszeltem, mondtak, hogy nincs jol! Nehezen mozog, nehezen kap levegot, szenved!
Meg este elvittek orvoshoz, de nem sokat tudtak segiteni rajta! Szivnagyobbodas, legcsotagulat, es egy csomo egyeb nyavalya, ami a korral jar! Kapott ket szurint, hatha,... de nem !



Masodszorra mar nem ertek be vele a korhazba, nem engedte magat elaltatni! Inkabb apu
oleben a kocsiban, a Deak ter kozeleben aludt el!