Monday, February 26, 2007

Havi 2 milliós fizetés adómentesen? - Ne csak álmodj róla!

Multhet csutortokon megjelent egy cikk a Penzcentrum oldalan a fenti cimmel! Hogy ez ne legyen eleg az Index atvette "Keresse magat betegre Dubaijban cimmel"!

Penteken kimentunk a sivatagba, akkor hallottam a cikkrol eloszor. Mindenki fel volt haborodva, mert ez megint egy olyan iras, ami nem valotlansagokat allit, hanem a bennuk megjelenet informaciok tevesek, nem aktualisak, vagy csak egyszeruen felinformaciok.

Aztan elkezdtek jonni a levelek, meg a telefonhivasok! A negyedik emailre mar nem valaszoltam, az otodik magyar szamrol erkezo hivast meg nem vettem fel. Hirtelen mindenki ki akar jonni, es ebben a hirtelen kalandvagyban a cikknek is nagy szerepe van. Sajnos!

Ezek utan ugy dontottem, hogy irok egy emailt a Penzcentrumnak, hogy az igen felresikerult cikkhez hozzafuzzek egy par gondolatot.

Ime az email:

"Tisztelt Pencentrum,

Reagalni szeretnem a 2005. februar 22-en, csutortokon a Dubai munkavallalasrol megjelent cikkukre.

Ha roviden es tomoren szeretnem jellemezni a cikket csak annyit mondanek, a rossz informacio nem informacio, marpedig a cikkuk jelentos resze rossz vagy fel informaciot kozol, ezert a valos kepet lenyegesen jobbnak festi le.

A megjelent cikk nagy felhaborodast keltett a kint dolgozo Magyar kozossegben a fent emlitett okok miatt.

Sajnalom, hogy egy ilyen cikk jelent meg, ahelyett, hogy pontos, es hasznalhato informaciokkal segitenek az esetlegesen kint munkat vallalni szandekozo magyarokat.

Mielott felreertenek levelem valos szandekat, nem biralni akarom, hanem kiegesziteseimmel egy kisse realisabba szeretnem tenni az egeszet, csak azert, mert hogy ne legyenek olyanok, akik “fejest ugranak”, majd jopar million forint kifizetese utan, keseru szajizzel hazaternek!

Nem varom azt, hogy lekozoljek a cikket a kiegesziteseimmel, mert a sajat blogomban (www.lacruiseanddubai.blogspot.com) ezt ugyis megteszem, ezzel a levellel egyutt, de azert, mondom ezt a kint dolgozo magyarok neveben is, orulnenk neki.

Valaszukat elore is koszonom,

Tisztelettel

.............

“Havi 2 milliós fizetés adómentesen? - Ne csak álmodj róla!

2007. február 22., csütörtök 5:30

Mielőtt fejest ugrasz...

Időről-időre felvillantják a kereskedelmi tévék a mesés dubai gazdagság képeit, melyek láttán a legtöbb magyar csak ámul a képernyők előtt. Mára sokan tisztában vannak vele, hogy a dubai állampolgárok havonta 3,000 dollár támogatást kapnak az államtól és az sem titok, hogy a diplomások fizetése a havi 2-3 millió forintos határt verdesi.

Tobb helyi lakossal beszletem, es ezt a havi 3000 dollart mind tagadja. Allitasuk szerint volt idoszak, amikor voltak tamogatasok, de manapsag cask a raszorulokat tamogatjak, am ennek a mertekerol nem tudnak biztosat.

Ami viszont igaz, es megsem beszel rola senki, a kamatmentes kolcson (szemelyi – auto – lakas, a helyi-helyi hazassag eseten az ajandek csaladihaz az allamtol, a keszpenz segitseggel egyutt, a helyiek ingyenens orvosi ellatasa, es az egyeb olyan torvenyi szabalyozasok, amibol az allamporgaroknak olyan beveteleket biztositanak, hogy csaladjukat mar-mar luxus szinten el tudjak tartani.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy Dubaiban az ország szellemiségével összeférhetetlen a közvetlen adóztatás (vagyis a nettó fizetés megegyezik a bruttó értékkel), akkor máris láthatjuk, hogy érdemes kicsit részletesebben utánanézni, hogyan is lehet kint munkát vállalni, illetve kaphatunk-e állampolgárságot, hogy "ingyenélőként" tengessük életünket a mesés országban. Lássuk hát, mire számíthatunk!

Beengednek az országba? - Amit nem árt tudni...

Egy ilyen kaliberű ország esetében magától értetődő, hogy korlátozni kell a külföldiek bevándorlását, ezért a beutazás vízumköteles. Mivel esetünkben a kinti munkavállalást állítjuk a középpontba, ki kell emelni, hogy a legtöbb vállalat rendelkezik olyan ügyintézővel, aki megszerzi nekünk és családunknak a szükséges engedélyeket.

Minden cegnek rendelkeznie kell egy PRO (Public Relation Officer) munkakoru alkalmazottal (a legutolso torvenymodositasok es torvenyi szabalyozasok ertelmeben jobban orulnek, ha ez a munkatart helyi szarmazasu), aki a vizumot es az egyeb szukseges okmanyokat intezi.

Az országba történő belépéshez a következő dokumentumokra van szükség:

- legalább 6 hónapig érvényes útlevél

- vizum

Az országba történő munkavallalashoz van szükség:

- legalább 6 hónapig érvényes útlevél
- legalább 6-12 igazolványkép
- házassági anyakönyvi kivonat (ha van)
- minden családtag születési anyakönyvi kivonata – nem szukseges, cask abban az esetben, ha egy egyedul allo anya es nem az azonos nevet viselo gyermeke szeretne belepni
- a munkavállalók esetében orvosi igazolás – nem szukseges, de errol kesobb!


Utóbbi némi magyarázatra szorul: a Dubaiban munkát vállalóknak igazolniuk kell, hogy jó egészségi állapotban vannak, nincsenek szexuális úton terjedő betegségeik (a HIV-fertőzötteket azonnal kiutasítják) es a megerkezo egyedul allo no nem terhes e, mert ebben is azonnal visszaforditjak, es megtagadjak a belepest. Erdekes adalek, hogy az egyedul allo noknek a cegek ugy kernem vizumot, hogy azt irjak a megfelelo rublikaba, hogy hazas. Egyedul allo noknek ugyanis nem adnak vizumot!

Az orvosi vizsgalat kerdese egy kisse bonyolultabb a leirteknal. A vizsgalatok a munkavallaloi vizum megszerzesehez szuksegesek, amit minden esetben a hatosagok, az arra kijelelot klinikan vegzik, hiszen az egedmeny arabul keszul, ezt kapja meg a bevandorlasi hivatal megfelelo osztalya. A rezidens vizum cask ezutan kerul beragasztasra az utlevelbe!

Érdemes lehet még tudni, hogy bármilyen izraeli kapcsolat megléte (izraeli útlevél, vagy akár csak egy pecsét az útlevélben) automatikus kizárást jelent.

Erre tenyleg erdemes odafigyelni, komolyan veszik!

Kérdésünkre a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó FMMC Marketing & Business Center munkatársa elmondta, hogy Dubai vízumszabályozása igen egyszerű: 33 európai, észak-amerikai és ázsiai nemzet pecsétet kap a repülőtéren a megérkezésnél és távozásnál, díj felszámítása nélkül. (Más nemzetek hoteleken vagy emirátusi nagykövetségeken és konzulátusokon keresztül igényelhetnek vízumot.)

Fontos tudni, hogy a vízum megszerzéséhez rendelkeznünk kell egy szponzorral, aki jótáll értünk kinn tartózkodásunk idején. Munkavállalók esetében a szponzor maga a munkaadó cég szokott lenni, mely elintézi külföldi alkalmazottai számára a vízumot és a szükséges dokumentumokat. (Az ezekkel kapcsolatban felmerülő esetleges költségeket szintén a munkáltató szokta állni.)

Az kell hogy mondjam, hogy az FMMC munkatarsa valoszinuleg meg nem jart Dubaiban!
A vizum kerdes a leheto leg bonyolultabb, hiszen szinte naprol napra valtozik a szabalyozas.
Tavaly novamber utan januar elsejetol is valtozott a vizumigenyles menete, ugy, hogy a valtozasokrol a legtobb szalloda es egyeb vizumugyintezessel foglalkozo iroda nem tudott!

A pecseteles a 33 nemzet eseteben igaz, cask aanyit felet el a munkatars, hogy mi, magyarok nem usszuk meg egy pecsettel, nekunk elore kell vizumot inteznunk, aminek az ara igencsak borsos. Tanacskent mondom akar a nyaralni vagyoknak, akar a szerencset probaloknak, erdemes az Emirate Airline-al Dubaiba jonni. Annak ellenere mondom ezt, hogy vannak idoszakok, amikor az emiratusok sajat legitarsasaganak repulojegyei igen dragak, de 15000 forinter ok inteznek vizumot, ami gyorsan megvan es erkezestol a tavozasig szol.

Egyeb esetben az olcsobbnak tuno jegy arara meg rajon a vizum dijja, ami 45000 forintol indul fejenkent, lassabb, es bizonyos esetekben megbizhatatlanabb, raadasul a legitarsasagok nem engednek fel a gepre, ha nem kaptunk a kinti vizumugyintezotol egy fenymasolatot a vizumunkrol!

Amennyiben sikeresen abszolváltuk az orvosi vizsgálatot, megkaphatjuk a nekünk kellő típusú vízumot, mely 3 évig érvényes (de egyszerűen megújítható), emellett kapunk egy munkavállalói kártyát is, amit mindig magunkkal kell majd hordanunk.

Kapunk meg egy kartyat, az egeszsegugyi kartyat, amit akkor kell hasznalni, ha betegek vagyuk. A kartyak kozott vannak kulonbsegek, attol fuggoen, hogy milyen betegellatast fedez a biztositonk. A betegbiztositast a munkaltatonk fedezi, de egyetlen egy betegbiztositasi csomagban sincs fedezet a fogaszati kezelesekre, aminek ara itt csillagaszati.

A munkaltatoi kartya kerdese erdekes.
Meg mindig gyakorlat, hogy a munkaltato az utlevelunket maganal tartja. Regen a vizumot kiallito hatosag tartotta megorzes alatt, cserebe kaptuk a munkavallaloi kartyat.

Mivel a hatosagoknal az utlevelek megorzese eleg sok bonyodalmat okozott, es a gyakorlat annyiban valtozott, hogy a hatosag kiadja az utlevelet es a kartyat is. Innentol kezdve a ceg felelossege, hogy melyiket adja oda a munkavallalonak.

Mivel tobb ugy nevezett freezone (szabadkereskedelmi ovezet) ad vizumot a teruleten mukodo cegek alakalmazottainak, ezert a gyakorlat valtozhat. Az en cegemnel ez ugy nez ki, hogy a hatosag megtartja a munkavallaloi kartyat, es az utlevelet adja cask a cegnek, amit a ceg egy ugenylo nyomtatvany benyujtasa eseten biztosit szamomra, ha utaznom kell, vagy valamilyen hivatalos ugyhoz szuksegem van ra!

Állampolgárság és "ingyenélés"? - Túl szép mese lenne!

A témát rövidre zárva: külföldiek nem kaphatnak dubai állampolgárságot, csak nagyon kivételes esetekben. A havi 3,000 dollárt érő állampolgárság megszerzéséhez egy dubai személlyel kötött házasságon át vezet az út, az esetek többségében azonban ez sem biztos, hogy elegendő, főleg ha nem vagyunk muszlim vallásúak.

Arra sem érdemes játszani, hogy ketten kimegyünk és a kint született gyerekünk automatikusan megkapja az állampolgárságot, ugyanis ez sincs így! A gyerek csak akkor lehet (ez esetek többségében) dubai állampolgár, ha legalább egyik szőlője dubai. Lépjünk hát tovább és törődjünk bele, dolgozni is kell majd! Lássuk, hogy mennyit kereshetünk és mennyiből lehet megélni!

Mennyit lehet keresni és mik a sláger-állások?

Az FMMC személyügyi tanácsadója kérdésünkre elmondta, hogy a diplomások számára meglehetősen szélesek a munkalehetőségek az egészségügy, logisztika (vízi- és légi szállítmányozás), a mérnöki ágazatok, az építőipar, informatika és az idegenforgalom területén. Felsőfokú (perfekt) angol nyelvtudás esetén a havibérek 8-15 ezer USD között lehetnek, a konkrét érték azonban nagyban függ a felkínált beosztástól, a diploma fokozatától és a tapasztalati évek számától, illetve sokszor az arab nyelvismerettől is.

Ez az informacio eros torzitas!!! A kiemelt reszek raadasul csalokak is!

Szamoljunk! 8-15 ezer dollar, ami kb 29360-55050 AED, ez szepen hangzik, de nem a magyaroknak.

Tobb diplomas magyar dolgozik kint, epitoiparban, orvoskent, jomagam pont szallitmanyozasi teruleten! Az itt megadott fizetesi ertekek felsobb vezetoi fizetesek, meg nem is kozepvezetoi! Ezeket a poziciokat pedig brittek, amerikaiak, del-afrikaiak, nemetek, bizonyos poziciokat indiaiak toltenek be! Viszonyitas kepp, egy multinacionalis szallitmanyozasi cegnel kozepvezeto (fiatal britt) 16-18000 AED-t, esetleg ceges autot (az esetek 10-20%-an biztosit a ceg ceges autot) kap. En, magyarkent, 3 ev dubai tapasztalattal, 7 ev szakmai tapasztalattal ugyan ezt az allasert 12-14000 AED-t kapnek, indiaikent 10000 AED-t.

Az epitoipar es a egeszsegugyi allasok bonyolultabbak!

Az epitoiparban szukseg van arra, hogy ismerje a jelentkezo az angol szabvanyokat, es legyen kulfoldi tapasztalata, a legjobb ha dolgozott angliaban, amerikaban, olyan helyen ahol van az itteni epitkezesi szokasnak “hagyomanya” ahol epitenek toronyhazat, vagy valalmi hasonlo! Maskepp nem megy.

Igy lehet keresni heti 6 nappal, napi 10-12 oraval 20-25000 AED-t, project managerkent.

Az orvosoknak abszolut napra-keszen kell lenniuk a legujabb technikakbol, a legfrissebb folyoiratokbol, es termeszetesen a magyar diplomat nem fogadjak el! Nemzekozi vizsga alapfeltetel, ha nem csak ugyelni, hanem operalni is akar mondjuk.


Diploma nélkül elsősorban adminisztrációs területen, az idegenforgalom és a vendéglátóipar szegmensében, valamint az építőipar szak- és kisegítő munkaköreiben helyezkedhetünk el, 2,000 dollár körüli, vagy annál alacsonyabb havibérért.

Ha az elobi bekezdes torzitas, akkor ez hulyeseg!

2000 USD az 7000 AED.

Ennyit nagyon kevesen fizetnek adminisztrativ munkaert! Szallodakban kozepvezeto alatti szinten maximum 6000 AED, szallas nelkul, ami egy kulon remalom!
Raadasul az orszag tele van olcso indiai munkaerovel, akik az ilyen munkat megcsinaljak a feleert!
Egy szallitmanyozasi ugyintezo 4000 AED maximum, ami mar otthon is kezd jofizeto allassa valni!

Altalanos tanacsom, hogy diplom nelkul, nem erdemes idejonni, arra vannak jobban fizeto orszagok!

A fizetés kérdésénél persze ki kell hangsúlyozni, hogy egyes arab cégek cash-flow problémák miatt rendszeresen késnek a kifizetésekkel, mely esetben munkavállalóként a várakozáson kívül nem sokat tehetünk.

Ez butasag!
Nem az arab cegeknek van cahs-flow problemajuk, hanem az indiaiknak, de aki elmeny arab, indiai ceghez dolgozni, az megerdemli, mar bocsanat!


Ki kell még emelni, hogy az FMMC esetében az a jellemző, hogy a szállást és esetenként az étkezést is a munkaadók biztosítják. (A későbbiekben azért megnézzük, mennyit kell erre költeni, ha valaki nem ilyen ajánlatot kap.)

A legfelkapottabb állásnak a vendéglátóipari szakmák (recepciós, szakács, konyhafőnök, felszolgáló, szobalány...), a mérnöki posztok (fémipar, hajózás, ingatlanfejlesztés-építőipar, villamosság, informatika), a szakorvosok és a diplomás ápolók számítanak.

A leirtak igazak, de nem teljes mertekben!
A felsorolt szakmakban van kereslet munkaerore, de cask abban az esetben sikeres egy palyazo, ha tokeletesen megfelele az elverasoknak, es rendelkezik azokkal a bizonyitvanyokkal, oklevelekkel, amik nemzetkoziek, vagy nemzetkozileg elismertek. A Magyar diplomak nem ilyenek, ugyhogy ne szamitsunk arra, hogy egy Vengedlatoipari Foiskolai diplomaval, 3 ev otthoni gyakorlattal 10000 AED-t (cask hogy tisztan lassunk 5-600 000 forint)-ot fogunk keresni.

Ez barmelyik diplomara elmondhato. Iaba vagyunk epiteszek, es dolgoztunk otthon egy cegnel, ha nincs gyakolratunk az angol szabvanyokban es soha nem vettunk reszt egy 5 emeletnel magasabb epulet tervezeseben vagy kivitelezeseben!

Altalanossagban elmondhato az, hogy jo allast, jo fizetest cask ugy van eselyunk megkapni, hogy egy multinal dolgozunk otthon, es ugyan ahhoz a multihoz jovunk ki egy jobb pozicioba, egyeb esetben viszonylag nehez mindezt megszerezni.

Mennyiből lehet megélni? - Diplomásan igencsak megéri a kaland!

Magától értetődően az egyik legnagyobb költségtétel havi szinten az albérlet. Erről a piacról érdemes tudni, hogy a dinamikusan bővülő kereslettel igyekszik lépést tartani a kínálat, az építkezések gyakorlatilag folyamatosak. Az alábbi táblázat bemutatja, mennyibe kerülnek a különböző kategóriájú, jó állapotban lévő bútorozatlan albérletek. (A bútorozott lakások esetében 25%-os felárral kell számolni, emellett pedig nem árt tudni, hogy hosszabb távra kötött szerződés esetén a díjak alacsonyabbak lehetnek.)


Az itt talalhato tablazat sajnos nem elerheto!


A feljebb mar megemlitett fizetesekkel osszehasonlitva ez a tablazat valos!

Minimum 4000 AED-t kell szamolnunk egy egyszobas alberletre. Alberletet keresni a legnehezebb. Az elerheto aru, es jo allapotuak altalaban azonnal elmennek, ha megsem, akkor a tulaj beprobalkozik azzal, hogy igertek neki ezert tobbet, job feltetelekkel, ugyhogy a licitalas felfele altalanos. Az esetek tobbsegeben elore, egy osszegben kell fizetni, viszonylag ritka a havi fizetes. Ha megis belefutunk egy ilyenbe az ara magasabb.

A masik megoldas az egy csekkel, ket csekkel valo fizetes, ami cask azert nehezebb, mert mire megvan a vizum, es a bankszamla es a csakkonyv, addigra egy csomo alberletrol lecsusztunk!

A megélhetési költségekről összességében 3 forgatókönyvet alapul véve az alábbi táblázat nyújt áttekintést.

Az itt talalhato tablazat sajnos nem elerheto!


A megelhetesi koltsegek is realisak, de szamoljunk utana!

Csak egyedulallot szamolok, mert a gyerekeseknel az ovoda es iskola koltsege valtozo, 3000-10000 AED/ negyedev/gyermek!

Alberlet: 4000 AED
Etkezes: 1000 AED
Kozuzemi szamlak: minimum 500 AED
Kozlekedes: minimum 1300 AED (regebbi hasznalt csaladi auto, vagy uj kissebb)
Ez osszesen 6800 AED!

Szorakozast nem szamoltam, mert a 450 dollar, ami 1651.5 AED egy kicsit irrealis, biztositast megint nem szamoltam, mert kulon nem kell kotni, cask a kocsira, az meg evi 3000-25000 AED-ig, autotol fuggoen valtozhat.

Havi 7000 AED-t minimum kell keresnunk, hogy ezeket a koltsegeket fedezzuk.
Otthonrol, latatlanban egy olyan allast talalni, ami a fentebb emlitett osszeget fizeti,

A fenti forgatókönyvekben nincsenek benne luxuscikkek és alkoholok, a szórakozás tétel magában foglalja az éttermi étkezést, sportolást, míg a közlekedésbe egy családi autó fenntartása tartozik bele. A biztosítás tétel alá nem tartozik lakásbiztosítás, hiszen az ingatlan bérelt, benne van ellenben az egészségbiztosítás, az utasbiztosítás és az autó biztosítása.


A fentiekből jól látszik, hogy a diploma nélkül, 2,000 dollár alatti összegért dolgozók meglehetősen sokan kényszerülnek egy albérletbe, így életkörülményeikből adódóan a dubai jólét számukra tényleg csak álom marad.

Mindenki alberletben el, cask azok a kevesek nem, akik meg tudtak venni valamilyen apartmant, vagy hazat az egyik elkeszult lakonegyedben.
Ami bevalt szokas, hogy tobben osszeallnak es kiberelnek egy nagyobb lakast, vagy kisebb villat, es a koltsegeken osztoznak. Ez talan a legegyszerubb es legolcsobb modja az alberletnek.

Munkakörülmények, hasznos tudnivalók...

Dubaiban a munkahét 40-48 órás, mely nagyban függ a konkrét vállalat politikájától. A munkaidő rendszerint 8:30-17:30-ig, vagy 9:00-18:00-ig tart, de nem ritka a két műszakos beosztás sem. (Ramadan idején a napi munkaidőt 6 órára mérséklik, akadnak azonban olyan cégek, melyek ezt csak muszlim vallású alkalmazottaik esetében teszik meg.)

A hivatalos pihenőnap péntek, emellett vagy a csütörtököt vagy a szombatot szokás kiadni. A napi kötelező munkaidőt, illetve a túlórák lehetőségét a telefonos és személyes meghallgatások alkalmával szokták egyeztetni a jelentkezőkkel. Ezt egyébként a munkaszerződésekbe sem szokás beleírni.

A torveny szerint heti 48 ora a kotelezo munkaido. Az, hogy a munkaltato hogy osztja ezt be, teljesen valtozo.
A heti 2 szabadnak nap kotelezo, de ha 8-18ig dolgozik az illeto, akkor a Penteken kivul a Szombat is szabadnap!
Tulorapenz nincs, itt a csusztatas a leg jellemzobb!

Munkaszerződést korábban két évre kötöttek a külföldiekkel, a határozatlan időre szóló konstrukciók azonban egyre elterjedtebbek, hogy megnehezítsék a munkahelyváltást.

Altalaban 3 evre kotik a szerzodest, a vizum miatt, de automatikusan hosszabbodik, ha nincs felmondas, vagy vizumtorles!

Ma már úgy kötik a határozatlan idejű szerződéseket, hogy a munkahely elhagyása után 6 hónapig nem kaphat másik munkavállalási engedélyt az alkalmazott, így tulajdonképpen el kell hagynia az országot egy időre, ha váltani akar. (Ezt persze meg lehet kerülni, de nem egyszerű...)

Ezt egyszeruen egy 6 honapos kitiltasnak kell felfogni. Meg mindig vannak cegek, akik alkalmazzak ezt a modszert, sot, vannak 1 eves kitiltasok is, amikor, nem csak nem kaphat munkavallaloi vizumot, de be sem lephet az orszagba!

Ha multinal helyezkedik el az ember, akkor viszonylag biztonsagban van. Ok ugyanis freezone vizumot adnak, ott viszont nem alkalmazhato a kitiltas!
A kitiltast megkerulni nem nagyon lehet, maximum kijatszani, nevvaltoztatassal, de nem eri meg kockaztatni!

Felmondani általában három írásos figyelmeztetés után szoktak a munkavállalónak, ha azonban törvényt szegünk, azonnali hatállyal elbocsáthatnak, es kitoloncolnak az orszagbol!

A fizetést a legtöbb helyen dirham-ben (AED vagy Dhs) vagy dollárban kapjuk. A dirham kurzusa a dollárhoz van kötve, a váltószám 3.6727 (1 dollár = 3.6727 AED). Pénzt korlátlanul utalhatunk haza vagy vihetünk ki az országba, bár ez utóbbi nem túl jellemző.

Összességében elmondható, hogy Magyarországról több hónapig is eltarthat a munkakeresés. Jobb eséllyel azok pályázhatnak, akik már dolgoztak külföldön. Az elhelyezkedésnél nem a magyarság számít, sokkal inkább a végzettségre, tapasztalatra, nyelvtudásra és a referenciákra koncentrálnak a munkaadók, ezért éppúgy európainak tekintenek bennünket, mint a többi EU-állampolgárt.

Sajnos ez nem igaz, mert nem tudjak, hogy Magyarorszag hol van, es azt sem tudjak, hogy az EU tagjai vagyunk!

Dubai mellett persze a térség több országa is tartogat lehetőségeket, a magyarok körében azonban egyértelműen Dubai a legnépszerűbb, mivel jó híre van és jóval több az álláslehetőség mint máshol.

Közvetlenül kiutazva nem nagyon éri meg szerencsét próbálni, megfelelő képzettség esetén is rengeteg pénzt felemészthet ugyanis a több hetes, esetleg hónapos kinn tartózkodás.

Igaz is meg nem is!

Otthonrol nagyon nehez munkat talalni. Raadasul egyszer ugy is ki kell jonni, amit a munkaltatok nem fedeznek.
Tanacskent mondom, hogy aki megis vallalja a kockazatot, jojjon ki, nezzen szet, hogy tetszik e egyaltalan a hely, a kornyezet. Lehetoleg nyaron, mert akkor nagyon meleg van, es olcsobb a repilojegy. Ha ez a meleget is el tudja viselni, es meg mindig tetszik neki a hely akkor a kinnartozkodas alatt kereshet allast, de innen sem gyorsabb.
Sokan probaltak otthonrol is a munkakeresest, meg helybol is. Nem tudok tul sok olyan emberrol, aki otthonrol, ugynoksegen keresztul jott volna ki, es meg mindig itt lenne, viszont nagyon sok olyan ember van, aki raszanta a penzt es az idod arra, hogy kijon, es itt probalkozik. Nekik mind sikerul, es meg mindig itt vannak.

Ennek a magyarazata egyszeru. Kint van a munkakereses ideje alatt, talalkozik emberekkel, tapasztal, es tudja, merre fele kell elindulnia. Otthon csak szurt informaciokat kap, mint az eredeti cikk is volt, ami eleg felrevezeto lehet."

Eddig ez email, a kiegesziteseimmel.
Hetfon ezte jott egy valasz a Penzcentrumtol:

"
Kedves Ádám,
köszönjük az észrevételeket, itthon a korábban megjelent információkat lehet és lehetett beszerezni. Az Ön által írtak fényében indokolt lehet egy új cikk megjelentetése, mintegy reakcióként az eredeti írásra. A tervek szerint ezt meg is tesszük, köszönjük, hogy segített!
Üdvözlettel:
Sólyomi Dávid"

Ez igen igeretesnek hangzik, nem vartam volna ilyen reakciot, de azert orulok.
Es meg egy dolog.
Hamar Dubai-rol irunk cikket (barmelyik ujsag, online kiadvany), akkor nezzunk utana! Szamos forum van, ahol meg lehet talalni azokat az embereket, akik kint elnek, vagy eltek. Keressuk fel oket, segiteni fongnak egy realis kepet nyujto cikk elkesziteseben.

Monday, February 19, 2007

Így is lehet...

Furcsa apropója van a bejegyzésnek.
Elindult a Moblog nevezetű szörmedvény, ahol elsősorban mobillal készített képek vannak.
Mit láttam az utcán, mi van az irodában, ilyesmi lenne a lényege.

Meg akartam írni ezt rendes formában is, de ami halaszthatatlanná teszi ezt, az az utolso 4 kép!
Hétvégen készült, sivatagozás közben!
Íme:





Az otthoniak megnyugtatásául közlöm, hogy nem én voltam, és ha valakit érdekelne, mindenki túlélte a belesetet!

Látod anyu, így is lehet ész nélkül borulni, ehhez képest az enyém csak enyhe oldalradőlés volt!

Saturday, February 17, 2007

Álomváros? – Dubai és ami mögötte van

"Pár évtizeddel ezelõtt Dubai még egy szinte érdektelen város volt, leginkább olaja és kikötõje miatt tartotta számon a nyugati világ, mára azonban ez gyökeresen megváltozott.

Több mint 800 méteres magasság és legalább 160 emelet kevesebb mint négy év alatt. Dióhéjban így lehetne jellemezni a Burj Dubai felhõkarcolót, amelyen jelenleg is mintegy háromezer munkás dolgozik. A várhatóan 2008 decemberére elkészülõ, 350 ezer négyzetméter belterületû felhõkarcoló a világ legmagasabb épülete lesz, építése pedig az elõzetes számítások szerint 876 millió dollárt emészt fel. A befektetõknek azonban semmi okuk az aggodalomra, hiszen a Burj Dubai mintegy hétszáz lakóapartmanját az értékesítés megkezdésétõl számított nyolc órán belül mind egy szálig eladták -befektetoknek, hitelre, hogy a korfinanszirozas meglegyen-, a beruházás tehát minden jel szerint megtérül.

Természetesen nemcsak apartmanok, sok egyéb más is helyet kap majd a monumentális építményben. Az alsó 39 emeletet például az Armani Hotel foglalja el, a 78.-on uszoda, a 123. és 124. szinten pedig kilátó lesz, amelyhez méretes terasz is tartozik, innen bizonyára impozáns kilátás nyílik majd a városra. A Burj Dubai jelentõs részét azonban az irodák foglalják el, az emeletek között pedig a világ leggyorsabb, nem kevesebb mint 65 kilométeres óránkénti sebességgel száguldó liftje szállítja majd a dolgozókat, a vendégeket vagy éppen az ott lakókat. A környezet is luxusberuházáshoz méltó lesz, a felhõkarcoló egy hatalmas lakópark közepén helyezkedik el, közvetlenül a 12 hektáros Burj Dubai-tó mellett.

A világrekorder építkezés is csak annak bizonyítéka, mennyire ügyesen teszi a dolgát a dubai vezetõség. Noha a város alapítása 1833-ra datálható, a világ számára csak 1966-tól vált fontossá, amikor is olajat találtak a föld alatt. A hirtelen megugró bevételeket az akkoriban uralkodó Rashid sejk nem herdálta el, elõrelátó módon infrastrukturális fejlesztésekre fordította. Az addig kikötõvárosként számon tartott Dubaiban széles, jó minõségû utak épültek, sorra alapították az iskolákat, modernizálták a repülõteret, valamint megépítették a világ egyik legnagyobb kikötõjét. Az 1980-as években kisebb paradigmaváltáson ment keresztül a város, vezetõi ugyanis egyértelmûen arra tették le a voksukat, hogy Dubait világszínvonalú turistacélponttá alakítsák. Bátran kijelenthetõ, hogy ezen törekvésük sikeresnek bizonyult, hiszen napjainkban jóval meghaladja a hárommilliót az évente idelátogató turisták száma. Manapság már nem tölt be jelentõs szerepet az olaj Dubai életében, a GDP mindössze 6 százalékát adja.

A város vezetõi számos olyan rendeletet hoztak, aminek célja a külföldiek idecsábítása volt. Ilyenek például az igen szerény személyi és vállalati adók -szemelyi ado olyannyira szereny, hogy nincs, a vallalati adok is szinten ezen a szinten mozognak-, az import alacsony vámja vagy az, hogy az elsõk között engedélyezték a föld külföldi kézbe kerülését-na ide egy kicsit tobbet kell irni. A fold nincs, es nem is kerulhet kulfoldi kezbe! Freezone-okat hoznak letre, amit inkabb nevezzunk senki foldjenek, az ott epulo ingatlanokat lehet megvasarolni. Az egesz a szigetekkel kezdodott, amikor meg nem lehetett a szarazfoldon kulfoldinek tulajdona, es Freezone-ok sem voltak. Valami okos kitalalta, hogy a tengeren letesitett mesterseges sziget az nem fold, es nem az allam tulajdona, igy ami a szigeten va, az eladhato a kulfoldieknek. Ezert epul annyi sziget, es nem azert, mert kifizetodonek lattak. Egyszeruen ez volt az elso lepes, es telaltak annyi palimadarat, aki megvette ezeket!- A terv sikerrel járt, legalábbis erre enged következtetni a gazdasági növekedés évi 16 százalékos rátája, ami pont kétszerese a kínaiénak.

Ezek az intézkedések még csak anyagi szempontból lehetnek érdekesek, Dubaiban azonban élni is igazán kellemes. Már az éghajlat is igencsak kedvezõ azoknak, akik szeretik a meleget, hiszen 10 fok alá sosem esik a hõmérséklet, az esõ is csak télen aktuális és akkor sem túl gyakori, az év legnagyobb részében azonban a 30, sok esetben 40 - legyen ez a 40 inkabb 50! - fok feletti hõmérséklet és a verõfényes napsütés - 80% paratartalommal mar reggel 9kor! - a jellemzõ. A turistáknak jó hír, hogy gyakorlatilag mindenki – a taxistól a bolti eladóig – beszél angolul - mindenki beszel angolul, de a taxis erti hogy en mit mondok, es nemtudja mi hol van a varosba -, közbiztonság szempontjából pedig a világ öt legjobb városa közé sorolható Dubai.

Egy itteni képeslapon többnyire a várost ábrázoló fotó szerepel, amolyan Manhattan-stílusban – égig érõ felhõkarcolókkal, széles utcákkal és még mindig számos toronydaruval –, egy másik fajtájú kép pedig a tengerpartot örökíti meg, ezen belül is többnyire a mesterséges szigeteket. Az utóbbi években ugyanis annyira divat lett Dubaiba költözni, hogy az ingatlanárak jelentõs emelkedése után kifizetõdõnek látták mesterséges szigeteket építeni a tengerbe, hogy az ott felépülõ házakat jó pénzért eladják. Egy ilyen, pálmafa alakú szigetcsoport most készült el teljesen, további három pedig építés alatt áll (kettõ szintén pálma alakú, egy pedig a világot kívánja ábrázolni).

Ezek a mesterséges szigetek az eddigi tapasztalatok szerint igencsak jó beruházásnak bizonyultak: egy-egy itt felépült „olcsóbb” házért is elkérnek néhány millió dollárt, nem ritkák azonban a 20-30 millió dolláros ingatlanok sem. A környezetvédõk persze más megközelítésbõl szemlélik ezt: legnagyobb aggályuk az, hogy a beavatkozással a tenger természetes élõvilágát bolygatták meg, korallzátonyokat is elpusztítva.
Aki nem kíván itt letelepedni, csak pihenni, esetleg üzletelni jön a városba, annak jó hír, hogy szállodák terén meglehetõsen jól áll Dubai.

A számtalan különleges hotel közül is messze kiemelkedik a harmadik kedvelt képeslaptéma, a Burj al-Arab, amely a világ egyetlen hétcsillagos szállodája. A királyi lakosztály ára itt meghaladja a tízezer dollárt éjszakánként. A nyolc éve átadott, szintén egy mesterséges szigetre épült, vitorlás alakú szálloda különlegességei közé tartozik, hogy elõcsarnokának egyes díszítéseihez jelentõs részben használtak fel 24 karátos aranyat, a hotelnek minden elképzelhetõ és elképzelhetetlen szolgáltatás mellett saját mozija van, egyes lakosztályok pedig saját lifttel közelíthetõk meg a párizsi Eiffel-toronynál is magasabb épületben. A hotelen kívüli fényûzésrõl is gondoskodik a szálloda, garázsában ugyanis tucatnyi fehér Rolls-Royce Phantom várja a kimozdulni vágyókat.

A multikulturális Dubai tehát elég sok mindenrõl híres, többek között arról is, hogy az egész világon itt a legmagasabb az egy fõre esõ bevásárlóközpontok száma. Ezek javarészt úgy néznek ki, mint a fejlett világ bármely másik városában lévõk, egy-két eltérés viszont akad. A szerény 223 ezer négyzetméteres, Emirátusok nevet viselõ bevásárlóközpontban található minden bizonnyal a világ talán legfelvágósabb szolgáltatása: az év túlnyomó részében 30 fok feletti nappali átlaghõmérséklet fényében legalábbis kissé nagyzolásnak tûnik egy teljes értékû fedett sípálya létrehozása és üzemeltetése, Dubaiban azonban semmin nem kell csodálkozni."

A fenti iromany az SG forumarol szarmazik.
Egy kicsit beleirtam, csak az erthetoseg kedveert!

Szeretem az okostojasokat. Irnak valamirol valami faszsagot, aztan honapokig pakom a leveleket, hogy ezmosttenylegigyvan, meg de jo, meg enisakarok!

Es ami mögötte van!
Volt ugye egy post, az index.hu-n megjelent cikkrol. Azt hiszen ennel tobbet nem szeretnek hozzatenni a dologhoz!

Saturday, February 10, 2007

Dexter

Vegigneztuk a Dexter cimu sorozatot, amit Harashow Roland hozott!
Ajanlom mindenkinek.

A story diohejban:
Fohozunk Dexter Morgen sorozatgyilkos!
Hogy ne legyen egyszeru verengzeses szar, ver alig van benne, es meg van fuszerezve a story rendesen. Szegeny Dexterunk nemcsak sorozatgyilkos, hanem rendorsegi alkalmazott is, novere rendortisz, es egy sorozatgyilkos utan nyomoznak 12 izgalmas reszen keresztul!

Nem csak eros idegzetueknek ajanlott!

A Comment:com Dexterrol!

Saturday, February 03, 2007

2007.02.02 Ha nagy leszek...nem leszek kertesz!

Kar, hogy nem csinaltam egy par kepet a kertrol mielott elkezdtuk volna rendezgetni!
Nem kert volt az, i9nkabb, egy nagy, kiszaradt placc, a szelen valaha szebb napokat is latott novenyekkel.

Miutan kiderult, hogy Aniko fonoke meg egy evig berli a villat, ugy dontottunk a lanyokkal, hogy csinaluk valamit, mert ez nem allapot!

Eloszor kivagtunk mindent, ami el volt szaradva, megmetszettuk egy kicsit a meg eletkepesnek tuno bokrokat es fakat, es elkezdtuk felasni!
Illetve en astam, a lanyok kozul valamelyik szedte a gazt, a masik meg gereblyezett!

Igy ment ez egy darabig, majdnem minden penteken, ha masert nem akkor egy kis testmozgasert.

Ezen a hetvegen elertunk oda, hogy a kert nagy resze tiszta, gazmentes, meg egy darabkat kellett felasni, es johetett volna a fu, de...

Hatul a kertben van egy tartaly, amibe a foldbol ment egy cso! Elvileg ugy mukodik a viz, hogy az also (a kerti) tartalyt feltoltjuk vizzel, majd abbol egy motor felnyomja a vizet a felsobe, igy van viz mosogatashoz, furdeshez, miegymashoz!

A hatso tartaly azonban tulsagosan be volt nove gazzal, ugyhogy Agi elkezdett gereblyezni korulotte, majd hirtelen felkialltott, hogy "gyereke, itt folyik az viz"!

Ettol a pillanattol kezdve tudtuk, hogy sokba fog kerulni! A tartalybol ugyanis nem a motorba nem a cso, hanem bele a foldbe, igy a jo kis vascso engedett az ido vasfoganak, meg Agi gereblyejenek, es a rohatas menten eltort!
A problema az volt, hogy innentol kezdve a viz spriccelt mint allat, ugyhogym indenki tok vizes lett, a focsapot meg nem tudtuk elzarni!
Telefonalgatas, miegymas, eredmeny zero! Kozbe Aniko meg letorte a maradek muanyag csovet, amivel valamennyire bele tudtuk iranyitani a vizet a tartalyba, de innetol kezdve vege volt!

Az osszes szerelvenybol zarva, ugyhogy kihivtam a DAWE-t (olyna minkt otthon a Vizmuvek), hogy akkor zarjuk el!

Kijottek, elzartak!

Beszeltunk kozben ANiko fonokevel, hogy hivja fel a tulajt, hogy mi van! Visszahivott, es nem biztatott!
Sokba fog ez a kurva kert kerulni!

2007.01.31 Welcome in Danzas AEI

Ma volt egy hivatalos bemutatkozo training, amit a HR menezser tartott.
Vegig mentunk az ossze olyan kerdesen, ami nekunk, uj dolgozoknak csak eszunkbe juthat. Szadabsagolasok, az erre vonatkozo szabalyok, kotelezettsegek, a cegcsoport elonyei, milyen kedvezmenyeket elvezunk, a cegcsoporthoz tartozo boltokban torteno vasarlasok soran, es alltalaban, mik vonatkoznak rank.
Baromira tetszett! Nem arrol volt szo, hogy csak szonokolnak arrol, hogy mi egy jo ceg vagyunk, hanem az elso adando alakalommal elmondjak, hogy uraim, ezek vagyunk mi, ezt adjuk, ezt varjuk el. Nem tetszik valami, gyere, uljunk le, beszeljuk meg, van megoldas. Eddig Ilyet, itt nem tapasztaltam.
Barmit lehetett kerdezni, es mindenre valaszoltak. Azt is megmondtak, hogy ha csak 4 evet dolgozol, akkor ennyi penzt kapsz, ha tobbet, akkor annyit, de... ok nem szeretnek, ha valaki igy kiszamolna, hogy mennyi akar lehuzni, mert itt nem szeretik azokat, akik csak lehuzni akarnak x idot!
Kollegakra van szukseguk akik meg vannak elegedve, es nem szamoljak az idot! Ez nem a hadsereg!

Az engem a legjobban erdeklo kerdesek:
- az athelyezes (az irodak kozotti mozgas lehetosege),
- a DHL-Danzas osszefonodas a jovoben, es
- a repulojegy igyenles menete

Az elso ket kerdesre a valasz egy kicsit bonyolut, es osszefuggenek egymassal.
Az athelyezes jelen pillanatban csak oszagon belul kepzelheto el pont! Ha a DHL Danzas implementacio befejezodik, akkor lehetoseg lesz a DHL egesz halozatan belul allasokat megpalyazni, es az athelyezesedet kerni, ugy, hogy ez nem szamit majd a szerzodesed egyoldalu felmondasanak, ami jo, a helyi torvenyek ismereteben!
A harmadik kerdes egyszeru! Letelt a 6 honap probaido, es kozel vagy az egy eves szolgalathoz, akkor a fonokod alairja a szabadsag igenylo lapodat, es a repolujegy igenyedet, a tobbit a cegcsoportba tartozo utazasi iroda intezi!

Komolyan mondom, ennyire jo osszeallitott es interaktiv cegbenutaton meg nem voltam! Ja, az nem is mondtam, hogy az elso napon, kaptam egy konyvet, amiben szinten le van irva minden. Benne vannak a formanyomtatvanyok, egy kis magyarazattal, mikor melyiket miert, egy rovid, tomor bemutetkozas, es ami a legjobban tetszett, szemelyre szabott cim. Ez annyit takar, hogy a konyv masodik lapjan le van irva, hogy milyen formatumban milyen adatokat kell megadnod, hogy a kulonbozo postai kuldemenyeket a ceges levelesladaba kapjam!

Igy kell egy uj alakalmazottat fogadni.
Allitolag lesz meg egy 2 napois trening es bemutatkozas a ceg fohadiszallasan!

Friday, February 02, 2007

2007.02.01 Este valami?

Reg nem mozdultunk ki, ugyhogy itt volt az ide!
Istvannal kezdtunk, es ott is ragadtunk! A lanyok teveztek, mi iszogattunk, es megprobaltuk egymast lealazni ping-pongban!

A terv persze nem ez volt, de nem ez a lenyeg! Jo ereztuk magunkat, olyan emberekkel toltottuk az idonket, akiket szeretunk, es jol ereztuk magunkat.

Masnap var a kert, mert be kell fejezni, hogy vegre lehessen fuvet ultetni. Nem lesz kesz, van egy ilyen erzesem! Ott, abban a kertben soha nem lesz fu!