Sunday, August 26, 2007

week 34

Epp itt volt az ideje, hogy Aniko visszajojjon, mert mar kezdtem magam egyedul erezni. Kolonosen az utolso ejszakak voltak kemenyek, mert mindig felebredtem, es tapogattam a helyet, aztan rajottem, hogy tapogathatom, nincs ott.

Amig O otthon volt, addig eleg egyhanguan zajlott az eletem, de ez rogton megvaltozott a visszateresevel.

Telelettunk programokkal, Csutortokon Kriszta es Anish bucsubulija (elkoltoztek Bakuba), Penteken az utolso papirdobozaik lezerasaban valo segitkezesunk, es nem egesz egy het volt a nyaralasunkig.

Ne menjunk annyira elore, vannak boncsolgatni valo erdekessegek, es hatalmas szivasok.

Kezdjuk talan azzal, hogy Aniko felhivott Csutortokon munka utan, hogy van egy kis baj, ugyan is nem talalja az autojat ott ahol hagyta! A hely egy parkoloul szolgalo jarda-darabka volt.
Annak rendje es modja szerint levert a viz, hogy akkor most hol az auto, es mi es miert vitte el!
Hirtelen felindulasomban bejelentettem a rendorsegen, hogy elloptak, am a rendorok 10 perc mulva visszahivtak, hogy nem loptak el, csak ok elszallitottak, olyan indokkal, hogy akadalyozta a forgalmat!
- Egy jardan akadalyozta a fordalmat?
- Nem a jardan allt, hanem az ut mellett ugy, hogy a feneke belelogott az egyik savba! (erre tobb tanu is van)

Innen az esetet rejtelykent kezeljuk, mert sehogy sem sikerult kitalalnunk, hogy hogy lehet az, hogy egy kozel 3 tonnas auto behuzott kezifekkel, a valtoja 'P' allasban legurul egy teljesen vizszintes jardarol, majd a kormanyzarnak ellenszegulve eltekeri a sajat kormanyat balra, majd 10-12 meterre az eredei parkolohelyetol megall, ugy, hogy a rendorseg szerint minden ajto zarva volt, feltoresnek nyomat nem talaltak!
Nem nagyon ertettuk a dolgot, de mindegy.

Este a bucsubuli elott meg berohantam a rendorsegre, ahol mar nem tdutak segiteni, mert elment az illetekes, es csak Vasarnap lesz bent legkozelebb.

Ekkor 5 napi tavolsagra voltunk a jol megerdemelt es gondos alapossaggal megtervezett Irani nyaralastol!

Monday, August 20, 2007

Penzugyek - Koltsegvetes - Personal Budget - Personal Finance

Mindenki volt mar olyan helyzetben, hogy megkapta a fizeteset, kifizette a kifizetni valot, aztan a honap kozepen azt vette eszre hogy nincs penz a szamlajan, vagy nincs tobb bankjegy a penztarcajaban.

Ez egyertelmu jele annak, hogy tobbet koltunk, mint amit keresunk. A kerdes viszont az, hogy pontosan mire is ment el a penz, hiszen csak itt voltam, ezt vettem a kozertben, meg csak egy inget vettem, mert akcios volt...

Beleszaladtam en is ebbe a dologba, nem egyszer, nem ketszer, tudom mirol beszelek. Ilyenkor a legrosszabb megoldas az, ha azt mondjuk, hogy sebaj, itt a hitelkartya, ez a mozi meg ez a buli meg belefer, meg kulonben is az a farmert meg akartam, venni, mert az is akcios.
Ennek az eredmenye az, hogy jovo honapban nem fizetjuk vissza az elkoltott osszeget, csak a toredeket, mert ha mindent visszatennenk, megint kifutnanak a penzbol.
Pedig ez a jo megoldas az ilyen esetben!

Egy egyszeru pelda: ha 10000-et koltunk a hitelkartyarol, majd a fizetesi hatarido elott visszafizetjuk, az esetek 99%-ban megusszukaz akcios inget es farmert kamatmentesen. Ha csak 2000-et teszunk vissza, akkor a fentmarado 8000-re mar szamoljak is a 4-5-6%-os kamatot havonta.

Kiprobaltam, mukodik, es jobban jarsz ha a koltott osszeget visszafizeted azonnal. Sulyos 10ezreket lehet sporolni honapok alatt.

Ez a megoldas csak rovid tavon mukodo dolog. Meg vagy szorulva, gumikat kell venni a kocsira, mert kettoben szog van (velem megtortent) hasznald a kartyat, de vagy fizesd vissza kovetkezo honapban az egeszet, vagy oszd szet 2-3-4 honapra, es minden honapban fizess valamit, de nem a minimumot. Igy hamarabb fisszafizeted, ez nem fizetsz egetvero kamatokat.

Az alapveto jelenseg azonben nem szunik meg, hiszen meg mindig tobbet koltesz, mint amit keresel.
Itt van nagyon nagy szerepe a koltsegvetesnek. ( az interneten egy kicsit kutakodva millio egy kulonbozo tablazatot talasz ara, hogy hogy csinalj koltsegvetest)
Nalunk ez egy egyszerusitett formaban tortenik es en kovetem nyomon, honaprol honapra, de jobb lenne hetrol hete.

Az alapelv az, hogy add ossze az osszes beveteledet es kiadasodat havonta majd vond ki a bevetelbol a kiadast! Ha minusz az eledmeny, akkor tobbet koltesz mint keresel, ha pozitiv akkor a fenntmarado osszeget FELRE KELL TENNI, de errol kesobb!

Hogy milyen tetelek szerepeljenek a koltsegvetesben? Toled fugg!
Nalunk lakas, kocsi, telefon, sport, kozuzemi szamlak, utalas, hitelkartya, megsporolt osszeg, kikapcsolodas, vagy hobbi. Ezek osszege all szemben a kettonk fizetesevel.

Hogy egyszerubb legyen mindent nyomon kovetni, megvettem a SplashMoney-nevu applikaciot a Treomra. Ebben az applikacioban vezetem a kiadast-bevetelt, es ezt hasznalom arra, hogy a havi koltsegvetest megcsinaljam.
Lehetoseg van arra, hogy minden egyes koltseg- es beveteli tenyezot meghatarozzak, csomportokat, kategoriakat tudok letrehozni, igy tudom, hogy a fizetesem mindig x, ebbol kivonja automatikusan az elore altalam meghatarozott koltsegeket, mondjuk a lakas torlesztoreszletet, vagy a kozuzemi szamlak kategoriaba meghatarozott vizszamla osszeget!
Az esetek tobbsegeben a koltsegek allandoak, de mondjuk be kell kalkulalnom azt, hogy jovo honapban Aniko autosat ujra kell regisztralni, igy ezzel a tetellel tobb lesz a kiadas abban a honapban.

A program lehetoseget ad arra, hogy havi, negyedeves es eves koltsegvetest is figyelemmel kiserd. A legszebb dolog az programban az, hogy az internetrol letoltheto a bankszamladon tortent penzmozgas, igy egy mozdulattal be lehet importalni a megfelelo szamla ala, igy nem kell minden egyes kiflit lekonyvelni, csak hetenet frissited, es napra kesz vagy.
Miutan frissitetted a konyvelesed az aktualis adatokkal, mar latszik is, hogy hol, melyik kategoriaban koltekeztel tul. Tobbet koltottel etteremre, mint tervezted, vagy beesett extra szerviz a kocsira.
Az egyik legjobb applikacio szerintem. 30 dollar, de megeri. (Az ilyen dolgokra gondoltam amikor azt mondtam, hogy anyagi aldozatot is hajlando vagyok felvallalni). Van 30 napos probaverzio, a user guide pedig innen toltheto le.

Visszankanyarodva az alap problemahoz, hogy hova tunik a penzed! Ha egy SpalshMoney-hoz hasonlo programot hasznalsz, 2 honap alatt megkapod a valaszt.
Celszeru ugy szamolni, hogy figyeled az elozo honapot, es az kovetkezo havi koltsegvetest ezek alapjan allapitod meg. Peldaul: az elozo honapokban 15000, 20000, 23000-t koltottel kajara, akkor celszeru ezek atlagat meghatarozni a kovetkezo honapban erre a koltsegnemre.

Egyszeru, es gyorsan megszokhato valtoztatas. Ha masert nem, de azert megeri, hogy egyszer leulj es atgondold, hogy mire, mikor, mit kell kifizetni.

Reformok! A jelszo: hatekonysag

Egyik reggel arra ebredtem, hogy akkor most itt az ideje, hogy megrefolmaljam az eletemet/eletunket. Nem tudom mit almodtam, hogy ilyen dondolatok cikaztak a fejemben, mikozben felkomasan a zuhany fele vergodtem, de regota foglalkoztatott a dolog, hogy valamit valtoztatni kell.

Januarban, amikor visszajottunk es elkezdtem dolgozni az uj munkahelyen megallapodtunk Anikoval, hogy ha lejar a probaidom, akkor elkezdunk sporolni meg sportolni, meg ilyenek.

Az utobbi idoben valami csoda folytan olyan site-okra bukkantam, amikben elmelyedve csak erosodott es erosodott bennem az erzes, hogy ugy kellene megvaltoztatni az eletunk alapjait, hogy egyszerubben gyorsan es hatekonyabban kuzdjuk le az elenk kerult akadalyokat.

Egy egesz sor irast tervezek ennek a temanak, mert szerintem fontos, hogy lassam azt, hogy honnan hova jutottunk, visszaolvasva tudjam magam ellenorizni, arrol nem is beszelve, hogy ha masoknak is tudnak otletet meriteni.

Az elso es legfontosabb, hogy lefektessem az alapokat.
Mit akarok elerni, miert es hogyan!

Harom eve elek Dubaiban, es meg csak most jutottam el oda agyban, hogy igenyem legyen arra, hogy a korulottem levo dolgokat ugy szervezem egy egesz rendszerre, hogy egy kis extra energia es ido befektetese utan a mindennapi eletunk egyszerubb, es biztonsagosabb legyen. Ha ez megvan, akkor mi is hatekonyabbak vagyunk.

A tema tehat a hatekonysag!

A Rendszer felallitasa:
1, mit akarok elerni?
2, az eletem milyen teruleten akarok valtoztatast eszkozolni? - miert
3, milyen aldozatot hozok erte? - hogyan

Talan a fent emlitett 3 kerdes a legfontosabb amire tiszta es egyertelmu valaszt kell tudni adni, mielott belevagunk a dologba.
Baromi bonyolultnak hangszik az egesz es talan foloslegesnek is egy picit, de varjuk ki a veget.

En a valtoztatasokat egy project-kent kezelem aminek tobb kulonbozo oldalaga van, azok alatt millio egy pici tennivalo.
Nezzuk szepen sorban:
1, Hatekonyabb akarok lenni 2, az eletem legfontosabb teruletein (penzugyek, munkaugyek, maganugyek) 3, es ezet hajlando vagyok egy elfogadhato agyagi altozatot meghozni az extra ido es enegria felhasznalasa mellett!

A masodik pont zavarosnak tunhet, de mar magyarazom is.
Miert akarok valtoztatni a az eletem legfontosabb teruletein? Mert ha itt nincs rend es tisztanlatas, az elso pont megdol, nem jutok otrol a hatra, es megette a fene az egeszet.

A megvaltoztatni kivant teruletek pedig:
- penzugyek
- munkaugyek
- maganugyek

Hogy mit is jelent az, hogy meg kell bizonyos dolgokat valtoztatni a penzugyeinkben? Gondolnom kell az egeszszegugyi biztositasra, kamatokra, auto hitelre, befektetesekre, koltsegvetesre, kiadas-bevetel nyomonkovetesre, elotakarekossagra, Short Term Emergancy Foundra, es meg millio masra.
A munkaugyeknel a valtoztatas a hatekonyabb munkavegzesre iranyul elsosorban, mig a maganugyek eseteben, az elso dolog a dokumentumok kezelese, utazastervezes, es egyaltalan minden egyeb.

Nagy faban van a fejsze, de ahogy haladok elore a dologban ugy vilagosodik meg az egesz szepen lassan.

Terveim szerint a jovoben megjeleno postok 3 temakor kore epulnek majd. Penzugyek, munka, magan. A postokban pedig az adott temat erinto altalam alkalmazott valtozasokat irom meg, illetve azok hatasait. Hatekonyab, egyszerubb lett e tole az adott kerdes, problema kezelese vagy sem?

Meg egy fontos dolog, amit le kell szogeznem. Az esetek tobbsegeben az en preferenciam eltero bevandorloi statuszom miatt, de az alapelvek minden orszagban alkalmazhatok.

Oreg napjaim jatekszere

Barki barmit mond, nekem a kovetkezo auto tetszik.


Nem kicsit, nagyon!
Ha elobb nem is, de oreg napjaimra biztos hogy szert teszek egy ilyen gyonyorusegre. Pont.
Vita nincs!

Tuesday, August 14, 2007

week 32

A het egyhangu es faraszto Aniko nelkul, pedig majd' minden este van valami programom.

Most, hogy van mar internet elegge el tudok lenni vele, de az a nyavalyas ido csak ugy repul. Pikk-pakk es megint ejfel.

Toltogetek lefele, elkezdtem a 24 hatodik evadat, megneztem a Bourne-sorozat elso ket reszet, hogy kepbe legyek, ha elmegyunk moziba, uzembe helyeztem azokat a dolgokat, amik eddig csak arvalkodva foglaltak a helyet az asztalon (kolcsonrouter, nyombato-scanner, kulso HDD), felinstallaltam egy par hianyzo szoftvert (YEP, iGTD), valogatom es szanalom a papirokat fontossag szerint. Egy ora elott meg nem sikerult lefekudnom a heten.

Csutortokon elmentunk egy hazibuliban. Volt minden ami kell: medencezes, bbq, es persze alkohol tartalmu szomjoltok dogivel. A heti kialvatlansagra meg rabodtam egy negyed otos agybakeulest, igy sikerult teljesen agyonvert allapotban eltoltenem a Penteket, pedig program volt, lementunk Hattaba.
Fejfajassal kuzkodtem egesz nap, pedig nem ittam sokat. Aztan rajottem, hogy a Csongor-fele palinka lehetett a hunyo, mert csak azok panaszkodott fejfajasra, akik szervezetukbe juttattak az amugy igen kelles illatu italt.

Hatta utan meg elvittuk Borikaval Sherry-babyt szervizbe, majd masnap felrakjak egy komputerre, es megneznek rajta mindent, rejlik e valami hiba a rendszerben, vagy minden tokeletesen mukodik. (en az utobbira tippelek!)

Este meg jelenesem volt meg Pistinel, de mivel epp standby-on van nem mentunk sehova. Dumaltunk, elszaladtunk kajaert, neteztunk. Szerencsetlensegere hajnal 2 fele behivtal egy Dubai-London-Dubai-ra, igy masnap nem volt egy sor-se.

Szombatra terveztem az igazi pihit, de mivel az egyik unatkozo kollegam sikeresen felebresztett 9 magassagaba, a szokaig alvas elmaradt. Kozben megjott a takarito no, aki nekiallt rogton csorogni! Egy Red Bull utan mar kepes voltam toleralni a zorgest.

Delutan egy par dolgot kellett elinteznek, de hivtak a szervizbol hogy kesz van Sherry-baby, minden hibatlan, azokat a dolgokat leszamitva, amit mar en is tudtam. Ja, reggel talatam egy zold rendorsegi papirt a szelvedo mogott, valaki siberesen meghuzta a hatuljat.
A szerviz jo, majdnem cska Land Rovereket javitanak. Azert lett most ez, Andy helyett, mert naluk van szamitogek, megfelelo diagnosztikai progival.
Szereztek nekem egy hasznalt vonohorgot, amit meg nem tettek fel, ezert marad, majd valamikor a jovo heten elhozzuk Borival.
Az eredei aranak a feleert adtak, szerelessel egyutt, ugyhogy nem bantam meg, plane azok utan, hogy meg ev elejen letepte valaki (Roland) az egyik hatso vonoszemet az alvazrol. Ez mos egy kicsivel jobb es tartosabb lesz, meg a hatulrol erkezo baromarcuak ellen is ved valamennyit.

Este Andival, Borikaval, meg Anikoek 1 uj kolleganojevel elmentunk moziba es megnetuk a Bourne Ultimatumot. (Megeri megnezni, jo film)
Megint keson fekudtem le. Ha igy folyatom, akkor jovo het Penteken egesz nap agyban kell maradnom, hogy minden alvashianyt behozzak!

Monday, August 06, 2007

Status: Comfirmed

A lemaradast ledolgozni lehetettlen. Annyira elhanyagoltam szegeny blogot, hogy elkepeszto.
Pedig tema lenne dogivel, ido nincs.

Mar meg sem igerem, hogy rendszeresebben fogok irni, bar a tervem ez.
Aniko elment 2 het szabira, igy ejjel is a szamitogep elott ulok.

Csak nagy vonalakban az almult par het esemenyeibol:

Az elso es legfontosabb hir, hogy lejar a probaidom, megkaptam a COnfirmation Letter, hogy akkor most megint van jo sokaig munkam.
A szerzodes feltetelei egyaltalan nem valtoztak, de jobb is igy. Korai lenne.

A Confirmation Letter kiallitasat egy szamomra meg uj procedura elozte meg, meghozza az ertekeles.
Furcsa, mert ilyenben meg nem volt reszem.
Olyan volt mar, hogy leultunk, es megbeszeltuk, hogy akkor jovore erre meg arra kene egy kicsit jobban odafigyelni, de ez a rendszer teljesen uj nekem.
Eloszor is kaptam egy emailt, hogy legyek szives elfaradni a megadott linkre, es kitolteni az ertekelest, magamrol!
Le kellett irni, hogy en mit hogy latok, mi nem tetszik mi tetszik. Az egesz 6 pontbol allt, hely volt boven a pontokhoz, de azert novellet nem irhattam.
Ja, magamnak kellett meghatarozni a celokat! Nem a fonok mondja, hogy akkor most ez lesz es kesz, hanem en fogalmazhatom meg, hogy mit szeretnek elerni a kovetkezo evben.
A fonok persze elfogdhatja, atirhatja sot, meg adhat is hozza egyed celokat.

En 2 celt hataroztam meg, de a fonok belenyult igy most van 3 jovore (ebbol 2 ugyan az, de O jobban szereti, ha a sajat irasat latja)

Szoval ezek utan az egesz iromany atkerul a fonokhoz, O is ertekel ugyan azon szempontok alapjan, majd elfogadja a celjaidat.

Az ertekelese utan elvileg ossze kellene ulnunk, es megbeszelni, hogy mire miert kaptam annyi pontot amennyit. Na ez nalunk elmaradt. A fonok tul elfoglalt volt, hogy ezt megbeszeljuk, ezert
csak egy ropke 3 perces konzultaciot tartottunk.
A 6 pont mindegyikeben 6 pont a maximum. 1 pont a legrosszabb, ertelemszeruen!

En 3 temaban kaptam 3 pontot, a tobbi mint 4 folotti. Egy kicsit elkenodtem, mert nem igy ereztem a dolgokat, de az itelete igazsagos es korrekt volt. Csupa olyan dolgok miatt adott kevesebb pontot
amirol tudok, de vannak olyan akadalyok, amik miatt az O elvarasait nem tudom teljesiteni. Ilyen peldanak okaert az abszolute hasznalhatattlan riportrendszer, vagy az egesz operacio rendszer.
Jeleztem ezeket fele, igen, tudja, de nem tud ellene mit tenni. Probaljak valtoztatni rajta. Ha mar csak egy picit sikerul, mar jo!
A harmadik celom legalabb teljesitheto, de mar most tudom, hogy nem fogom elerni.

Ez az altala meghatarozott cel, hogy az egyik rendszert a 100 legnagyobb ugyfelunknel be kellene vezetni.
Mondtam neki, hogy a 2 honap alatt teljesitem, akkor jo vagyok nala? Nana!
A problema viszont az ezzel, hogy a dolognak nem ez a lenyege. Meg tudom csinalni a top 100 ugyfelnek, de megeri e, ha csak 20 hasznalja?

A Quality Manager-rel beszeltem ezzel kapcsolatban, mondtam, hogy en inkabb arra szoritkoznek, hogy olyan ugyfeleknek ajanljuk a redszert akik hasznalni is fogjak! Boszen bologatot!

Kivancsi vagyok Antoine mennyire fog bologatni a kovetkezo ertekelesemkor...

Wednesday, August 01, 2007

3 ev 2 honap

Bele se merek gondolni, hogy tobb mint 3 eve jottem el otthonrol! 3 eve allok a sajat labamon, minimalis segitseggel. Az utobbi 2 evben mar Anikoval.

Buszke vagyok magamra, magunkra. Eddig mindent felmerulo akadalyt sikeresen vettunk, pedig voltak trukkosek is boven.

Mindennel megbirkoztunk, es nem azert mert kulonlegesek vagyunk, vagy azert mert kiralyok vagyunk.

Itt, vagy inkabb kulfodon az ember meg gyorsabban no fel, erik meg. Ez nem olyan mint otthon. Otthon mindig van valaki, akihez fordulhatsz, aki segithet, ha nincs mas, hazakullogsz a szuloi hazhoz.
Ha nem otthon elsz es dolgozol, ez nem igy van. Itt kulonosen nem. Egy meggondolatlan mozdulat, egy ovatlan pillanat, meg egy sor, egy hangos szo egy rossze embernek, es hellllooo! Mehetsz haza! Az elso, es legfontosabb dolog amivel tisztaba kell lenni, hogy EZ NEM AZ EN ORSZAGOM, hanem az OVEK, ugyhogy el kell fogadni a szabalyokat. Ha ez megvan, remelhetoleg az elso idoben erre rajon az ember, akkor meg meg is kezdte a gyositott erest, es hogy ezt jol az eszedbe vesd folyamatosan tortennek dolgok, amikor erre ko kemenyen emlekeztetnek is.

Nem vonok merleget a 3 ev utan. Nem mondom, hogy itt jobb, mint otthon, mert nem azonos a ket dolog. Nem mondom, hogy elegetett vagyok, de azt sem, hogy elegedettlen.
Jol erezzuk magunkat, eljuk a MI KIS ELETUNKET, amit mi alakitottunk, es alakitgatunk.

Egy dolog viszont biztos. Vegervenyesen felnottunk. Plasztik tegnapi posztja utan gondolkodtam el egy kicsit.
Ez mar nem jatek, nincs mese, nem nagyon lehet logni, ez az a bizonyos "kibaszottkurva elet". Ez az, ami tele van bananhejjal, es alig varja, hogy megcsussz eggyen, mar is gurgulazva rohog rajtad. Elcsuszni pedig a legegyszerubb.

Felnottunk. Tervezunk hosszu, kozep es rovidtavra. Sporolunk, mert tudjuk, hogy nem mindig minden megy siman, es nem eri meg kockaztatni egy fizetesi kesedelmet, es mar nem engedhetju meg magunknak, hogy honaprol honapra eljunk. Azt otthon hagytuk, kinottuk, mint az anyutol kapott zsebpenzes dologbol!

Elmult az a felhotlen idoszak amikor meg mindenbe beleszarhattunk. Most mindenert fizetni kell, mindenert meg kell dolgozni veres veritekkel.