Monday, October 05, 2009

2009.10.01 Damascus

Mivel Eid alatt nem tudtunk elmenni szabira ugy dontottunk, hogy ra egy hetre kiveszek egy nap szabit, Aniko ugysem dolgozott elsejen es elmegyunk 3 napra Sziriaba egy kicsit szetnezni es kikapcsolodni.

Az ido jo volt mar, a sziriai kollegam adott egy par tanacsot merre erdemes indulni es mit erdemes megnezni ugyhogy nagy baj nem lehet.

Az airarabia.com-on vettuk a repjegyet es ott foglaltuk a szallast is, mindent egyben csak a komplikaciok elkerulese vegett.

Latvany a repterrol bevezeto uton

A varos ujabbik fele, eleg szocialista stilusu. Nagyon sok a regi paneljellegu haz, megtobb a be nem fejezett epulet. Az egesz varos hangulata egy kicsit nyomaszto, az jutott eszembe az egeszrol, hogy olyan mindtha egy haboru utani ujaaepitesi fazisban megrekedt varosban jarnek.


Az elso benyomas hamar megvaltozott, mert mosolygos, boldognak tuno emberek mozognak az utcan.

Elfoglaltuk a szallast, majd nyakunkba vettunk a varost. Amit lehet gyalog, amit nem azt taxival.
A kozlekedest egy kicsit megneheziti az, hogy nem beszelnek angolul mi meg arabul, de a terkep es a kezzel-labbal kommunikalat mukodik.

Eloszor muzeum, majd Ovaros:




A muzeumkertben beultunk egy kis kavezoba, aminek soveny vagy valami szolofele volt a teteje es a tar
to oszlopokon papagajok es egyeb madarok voltak kalitkakban. A csiviteles es az arnyek miatt olyan hangulata volt a helynek amit nem lehet leirni. Turistak, fiatal egyetemistak es egyszeru emberek tertek be ide egy kavera vagy teara.


Itt megpihentunk egy kicsit majd elmentunk az Ovarosba az Umayyad moszkhoz. Itt teljesen veletlenul osszefutottunk egy tourguide-al, aki messzirol kiszurt minket, mert Anikon nem volt az az egyseges szurkesbarna lepel ami minden non volt. Bar a haja be volt takarva es igy megsem volt eleg ugyhogy odajott ez a faszi es megkert hogy szerezzunk ilyen cuccot neki.


Beszelgettunk egy keveset es pillanatok alatt kiderult hogy beszel egy kevest magyarul, meg a 80as evekben jart magyarorszagon, a batyja ott elt evekig ugyhogy rogton fel is bereltunk egy kis idegenvezetesre.
Be kell hogy valljam, hogy idegenvezetovel sokkal elvezetesebb volt, mit csak ugy magaban. Egy csomo tortenelmi dolgot elmondott amit csak konyvbol tudtunk volna meg. Volt egy par jo storija is ugyhogy jol szorakoztunk. Az egesz delutant egyutt toltottuk.




Mar majdnem a vegefele jartunk a napnak es a turanknak, epp az egyik utolso celpontunk fele setaltunk amikor egy, a damascusi utcakon abszolut szokatlan lakoauto lassit, majd megall mellettunk.

Kilep az autobol egy idos holgy majd odajon hozzank es utbaigazitast kert. Vezetonk elmagyarazza nekik az utat a keresett uveggyar fele, majd rogton fel is dobja a labdat, hogy ha elkisernek minket oda ahova megyunk (ami egyebkent az utcasarkon volt) akkor szivesen elvisz az uveggyarhoz.
Belementek, ugyhogy megneztuk az utolso nevezetesseget, majd mind beszalltunk a lakoautoba es elindultunk a gyarba.

Lattam mar egy par lakoautot belulrol, es mindig meglepodom azon hogy mi mindent sirerul belezsufoni ezekbe az mozgo lakasokba, de azert mindig meglepodom.
Az idos hazaspar, akie az auto, hollandiabol vezettek le egeszen Jordaniaig, de az oregur elesett es meg kell muteni a terdet, ugyhogy elindultak visszafele. Inkabb bevallalta a hazavezetes mint egy terdmutetet Jordaniaban.

Az uvegyar erdekes volt es borzasztoan meleg a kemence miatt. Viszonylag gyorsan vegeztunk es ugy beszeltuk meg hogy mielott elmegyunk vacsorazni azert felmegyunk meg a hegyre megnezni az esti kilatast.

Ime:


Az etterem, amit kineztem mar napkozben az Ovarosban volt, a sikatoros reszen egy pici kapu moge megbujva. Egy tipikus kozelkeleti etterem, tipikus kozel keleti hangulattal.
A kis kapun belepve egy belso udvarra ertunk ahol volt szokokut es nagyon sok asztal, de ez a belso udvar valaha az ot korulolelo 4 kulombozo haz kosoz udvara volt, igy minde oldalon mas es mas upulet magasodott folenk. Egy-ket szintes epuletek, ahol kulon termek galeriak, kavezok mind-mind a belso udvarrol nyiltak.




Azt kell hogy mondjam nagyon erdekes hangulata volt a helynek. A kaja jo volt, finom, kiados s nem draga, de azert ez megis csak egy turistak alltal latogatott resz, ugyhogy az atlagos arokhoz es az ottani fizetesekhez kepest nem volt olcso. Frissen szerzet holland barataink nagyon jol ereztek magukat, nagyon sokat beszelgettunk, dubairol, hollandiarol es termeszetesen a lakoautokrol.

Vacsi utan taxibavagtuk magunkat, visszavittuk oket a lakoautojukhoz, mi pedig visszatertunk a szallasunkra.

A masnapi terv Bosra amihez 11:30-ra rendeltuk oda az idegenvezetonket.