Monday, September 06, 2010

2010.09.05 DHL DRT Deployment - Pakisztan - day 1

A 2 ora alvastol nem voltunk valami fittek, de azert levanszorogtunk a reggelihez ahol megvolt az elso eligazitas.
A rovid es velos briefingnek a lenyege: a berelt helyi munkasokat utni-vagni kell, mert dolgozni nem szeretnek, es ha csak egy percre is levesszuk a szemunket roluk eltunnek. Allandoan dolgozzanak, legyenek egy kis nyomas alatt, mert csak ugy haladunk.

Kierve a repterre tomerdek ellenorzoponton haladtunk at, gepfegyveresek alltak minden utca sarkon, bunkerek, orok miegymas.
A repterren mar lazabb a helyze, aki egyszer mar bent van, azt nem baszogatjak.
Sokat segit az egyforma polo is.

Az amerikai legiero a hangarunk elott jobbra uzemeltet 2 hatalmas legkondicionalt satrat, hutoval, 8 mbt-s internetkapcsolattal (csak a US Army-nak elerheto sajna) es egyeb nyalanksaggal. Olyan cuccaik vannak, hogy egyszeruen hihetetlen, pedig ok csak egy logisztikai alakulat, meg nem is a harcolo alakulatokat tamogato fajtabol.
El sem tudom kepzelni, hogy mi lehet akkor azoknal.

A raktarban attekintettuk a tennivalokat, valamilye szinten ki is osztottuk a feladatokat tapasztalat alapjan. 2 srac elment targoncazni, mi az irani kollegaval elkezdtunk rendezkedni.
Fel ora utan a srac eltunk, mondvan melege van. En is izzadtam mint az allat, de azert 30 perc utan csak nem ulok le!
Ez a gyerek tipikus irodai kukac, nem is ertem, hogy miert van itt. Minosegbiztositasi osztalyvezeto, de inkabb hadjuk. Ket markos legennyel tobbre mentunk volna, mint vele.

A feladatsor a kovetkezokbol all:
- a hangar elott iszonyat mennyisegu aru van felhalmozva vegyesen, ami a tegnap elotti esoben elazott. Ezeket behordjuk, es szelektaljuk.
- kialakitunk egy setalopalyat korbe, kulon-kulon femketrecekbe felhalmozni a kulonbozo cikkeket. Ezen femketrecek utanpotlasa es aruval valo feltoltese.
- Speed Ball-ok gyartasa. Ez nem mas mint egy zsak, amit a setalopalya melletti femketrecekbol toltunk meg. Kerul bele ruhanemu (vegyes) egy viztartaly, sappan, mosopor, konzerv, liszt, so gyulomlcsle, datolya, es sok kekszfele.

A megazott ezert megrogyott palettakat elkezdtuk behordani es szetbontani. Az NDMA iroda minden nap lead egy listat, hogy kb milyek kiszallitasok varhatok aznap, de a lista mellett van azon cikkek felsorolasa is amiket nem tehetunk a csomagba.
Ilyen peldaul a viz. Hulyen hangzik, de szerintuk nem fontos, hogy azok az emberek akiket az arvizkarok erintettek tiszta vizhez jussanak. Tobb mint 50 tonna palackozott viz all a rekperen es nem kuldhetunk belole. A rossz nyelvek azt beszelik, hogy majd szepen eltunik a hadsereg raktaraban ugyan ugy ahogy az a tomenytelen mennyisegu generator is eltunt.
Nem tehetunk a csomagokba tejet, ami mondjuk ertheto, gyogyszert, mert nincs rajta itteni nyelven, hogy mire jo, mas nyelven meg nem beszelnek es olajat.
Minden mas mehet dogivel. Egy-egy ilyen csomag 18 kilo korul van es ugy probaljuk pakolni, hogy egy negyfos csaladnak eleg legyen legalabb 2 napra.

Mar az elso nap szemetszurt egy par dolog, amire az ember nem is gondol, de ilyen helyzetben azert 1 segiti a munkat, 2 tenyleg hasznara lesz azoknak akik megkapjak.
Voltak nagyon szepen osszekeszitett csomagok, azokat nem is akartuk nagyon szetbontani, csak annyira, hogy a nem kuldhato arukat kidobaljuk belole. Sok olyan csomag volt, amiben az etel es a tisztitoszerek szeparalva voltak, es ujrazarhato zsacskoban voltak. Volt bennuk minden ami kell. Pici tea, pici pukor, szolocukor, csoki, szaritott gyumolcs, liszt, so, es a tobbi.
A tobseg azonban sajnos hasznalhatatlan volt. Papirdobozba omlesztve minden. Mire ideert a csomag mondjuk Daniabol, addigra meghogy a csoki szarraolvadt, de szetkenodott, az osszekent mindent, a liszt a cukor a rizs kiszakadva, a viz a tej kifolyva, megromolva es meg sorolhatnam.
Az elso nap kb 50 kilo vegyes arut dobtunk ki, de ebben nincs benne az a mennyiseg amit egyenesen a szemetbe vittek.

A masodik problema a mennyiseg. Nagyok sok olyan csomag volt amiben volt egy 5 kilos rizs meg egy 1 kilos cukor. Ertem en, hogy jol jon, de inkabb legyen 5szor egy kilo a rizs, mert ezek a szerencsetlenek ha megbontjak az 5 kilot, nem biztos hogy megfelelo korulmenyek kozott tudjak tarolni. A cukorral es a liszttel ugyan ez a helyzet kb 10 kilot dobtunk ki mindkettobol, mert rajukfolyt a viz.

A nap masodik felere eleg jol belejottunk, de folyamatosan erkeso aruk es a fejeltenseg miatt a napi 500 Speed Ball-bol csak 431 lett.

Mindenre felkeszultem, csak ket apro, de annal kellemetlenebbre nem. Az egyik az uj bakancs, ami nem torte fel ugyan a laban, de kell bele vennem egy betetet.
A bakit indulas elott vettem, es azt kell mondanom, hogy eletem egyik legjobb vetele. Egy sima CAT, nem a vasalt orru, de magasabb szarues jol tartja a labam. Az erdekes az, hogy annak ellener, hogy tacsakosra izzadjuk minden ruhankat, a laban nem izzad meg benne.
A kollega nem volt ilyen felkeszult, neki a sime cipotol olyan labszaga lesz estere, hogy szelloztetnunk kell.
A masodik kellemetlenseg a nadrag. Meg otthon vettem egy sima homokszinu gyakorlot, ami nagyon jol birja a gyurodest, de sajnos a hozza valo ovet nem hoztam el, es az elso ket nap nem megfelelo alsot huztam ala, aminek az lett az eredmenye, hogy a beljo combon kidorzsolodott. A tanulsag az, hogy megfelelo ov, es also melle be kell tenni a Sodukremet, mert az mindent meggyogyit egy ejszaka alatt.

No comments: