Thursday, July 19, 2007

Egészségügyi szolgáltatók és kórházak

A szolgáltató jelleg miatt egy pár szó arról, hogy mire kell számítani egészségügy terén Dubaiban.

A kialakított kép sokkal jobb, mint amilyen valójában. Szebbre van festve, de itt is vannak bajok bőven.

Alapvetően 3 szerplőt kell megkülönböztetnünk a rendszeren belül:
Az első maga a beteg, aki igénybe szeretné venni az egészségügyi szolgáltatást, a második az egészségügyi biztosító, a harmadik pedig a kórházak, klimikák és orvosok.

Idális esetben (feltételezve, hogy a munkáltatónk a törvényben előírtak alapján kötött egészségügyi biztosítást számunkra a saját költségén), ha orvosi ellátásra van szükségünk kinézzük a biztosítási kártyánk mellé kapott könyvecskéből, hogy milyen problémával melyik orvoshoz vagy kórházhoz fordulhatunk, elmegyünk, megkapjuk a szükséges szolgáltatást, ellátást az orvostól, kiváltjuk a gyógyszereket (abban a patikában, ahol elfogadják a kártyánkat, hogy ingyen legyenek a gyógyszerek) és a lehető leggyorsabban meggyógyulunk.
A procedúra egyszerűen hangzik, de az orvosnál minden egyes vizit alkalmával fizetnünk kell. Biztosítótól és munkahelyi beosztásunktól függően többet vagy kevesebbet, kb 1500tól egészen 5000 forintig.

Ha nem a kiskönyvünkből választunk orvost vagy kórházat, a vizitdíj megtöbbszöröződik.
Saját élményből építkezve, múlt heti lebetegedésem alkalmával a vizitdíj 15000 Huf-ra rúgott, a gyógyszerek még 7500 Huf-ba kerültek egy teljesen egyszerű és elkerülhetetlen hiba miatt.
A kiskönyvem nem naprakész, azaz nem minden feltüntetett kórház fodaja el a kátyám, így biztos hogy fizetnem kell. A gyógyszertárakkal hasonló a szituáció, ott sem úszom meg a fizetést.
A jó dolog viszont, hogy a kifizetett összeg viszont visszaigényelhető a biztosítótól, igaz, eltart egy darabig.

A masodik probléma, hogy fizetési besorolástól függ, hogy milyen szintű ellátást kapunk, és milyen vizsgálatokat fedez a biztosító.
Szintén saját élmény, hogy egy hosszan tartó betegség alaklmával heteket kell várni arra, hogy egy ultrahangos vizsgálatot egyáltalán engedélyezzen a biztosító. És persze nem engedélyezik.

Ha nincs biztosítás, akkor mindenért kő keményen fizetünk. Most, hogy Anikónak hónapok óta fáj a térde, biztosítás nélkül egy vérvizsgálat 80000 Huf környéki összegbe kerülne, egy tédr utlrahang 125000 Huf-ot kostálna.
A legtöbbet azonban a fogorvosért és a szülésért szálolják. Egy szülés, komplikációk nélkül, 1,5 millió környékén áll meg, a fogorvosnál (szintén saját tapasztalat) 3 gyökérkezelésért és tömésért kb 200000 Huf-ot hagyunk.

Ezekből a szomorú és költséges tapasztalatokból egy dolog következik. Anikónak nagyon gyorsan kötnünk kell egy normális biztosítást az enyémet meg updateüelni kell, hogy a fogorvosi koltségek is fedezve legyenek.

A megfelelő biztosítás kiválasztásának viszontagságairól és a kiváló Dubai orvosi ellátásról később.