Tuesday, June 26, 2007

Land Rover Discovery mods

Mostanaban, hogy idom engedi, elkezdtem egy kicsit Aniko Discovery-enek atalakitasan gondolkozni.

Off-road hasznalatra tokeletesitett gepsarkany a cel, termeszetesen koltseghatekonyan es esszeruen.
A problemak innen kezdodnek.

Alapvetoen az elso es legfontosabb valtoztatas mar megtortent, ami nem mas, mint a kerekek csereje. Sajnos eleg gyorsan kellett donteni, hogy milyen gumik legyenek Sherry alatt, mert a 4 kerekbol 3-ban szog volt. Pirelli Scorpion AT-t szerettem volna 255/65/16-os meretben, de es a meret egen-foldon nem volt, igy maradt a BF Goodrich Macadam. Nem a vilag legjobb off-road abroncsa, de homokra jo. Egyszer majd lesz ra jobb is!

A masodik fontos kerdes a motorhazteto allatti dolgok elrendezese, illetve atalakitasa. A problema amivel kuzdunk az a tulmelegedes. Nem forr fel a viz, a motor levegostetesevel es hutesevel semmi gond nincs, csak a V8 45-50 fokban olyan iszonyatos hut termel, hogy az nem tesz jot a motorterben talalhato gumi es muanyag alakatreszeknek. Emiatt kellett peldaul lecserelmi a gyutjokabeleket 1000 kilometer utan (persze szar is volt az a koteg, de mindegy).
Amit kitalaltunk Andy-vel, egy teljesen egyszeru es artatlan beavatkozas a motorhazteto szerkesetebe 2 luk szemelyeben. Szombaton vagtunk ra 2 szimmetrikus levegosteto nyilats, hogy a meleg (inkabb forro) levego ne szoruljon meg.
Igy a levegoszuro is normalis homersekletu levegot fog kapni, de ezzel meg van nemi tervem.

Az egyik lehetoseg a levegoszuro atalakitasara egy viszonlag egyszeru megoldas, ime:


A masik lehetoseg egy egyszeru snorkel, ami installalva igy nez ki az auton: (azt a fekete pipaszeru kepzodmenyt kell nezni a vezeto oldali A oszlopnal)

Mindket megoldasnak megvan az elonye es a hatranya, a cel viszont egyertelmu tobb levego (oxigen) a motornak.

Mivel a geptetot megvagtuk, ugyhogy le kell festeni, de akkor mar furtunk ra ket masik lukat is, meghozza a rally pin-eknek. Ezek azok a kis bigyok, amik a rally autokon rogzitik a geptetot. A cel nalam is a biztonsagos rogzites, mert neha 120-140 magassaganal, meg-meg mozdul es ilyenkor egy kicsit felek, hogy felcsapodik.

Szombaton fel is tesszuk Andyvel, ugyhgoy folyt kov!


No comments: