Monday, August 20, 2007

Penzugyek - Koltsegvetes - Personal Budget - Personal Finance

Mindenki volt mar olyan helyzetben, hogy megkapta a fizeteset, kifizette a kifizetni valot, aztan a honap kozepen azt vette eszre hogy nincs penz a szamlajan, vagy nincs tobb bankjegy a penztarcajaban.

Ez egyertelmu jele annak, hogy tobbet koltunk, mint amit keresunk. A kerdes viszont az, hogy pontosan mire is ment el a penz, hiszen csak itt voltam, ezt vettem a kozertben, meg csak egy inget vettem, mert akcios volt...

Beleszaladtam en is ebbe a dologba, nem egyszer, nem ketszer, tudom mirol beszelek. Ilyenkor a legrosszabb megoldas az, ha azt mondjuk, hogy sebaj, itt a hitelkartya, ez a mozi meg ez a buli meg belefer, meg kulonben is az a farmert meg akartam, venni, mert az is akcios.
Ennek az eredmenye az, hogy jovo honapban nem fizetjuk vissza az elkoltott osszeget, csak a toredeket, mert ha mindent visszatennenk, megint kifutnanak a penzbol.
Pedig ez a jo megoldas az ilyen esetben!

Egy egyszeru pelda: ha 10000-et koltunk a hitelkartyarol, majd a fizetesi hatarido elott visszafizetjuk, az esetek 99%-ban megusszukaz akcios inget es farmert kamatmentesen. Ha csak 2000-et teszunk vissza, akkor a fentmarado 8000-re mar szamoljak is a 4-5-6%-os kamatot havonta.

Kiprobaltam, mukodik, es jobban jarsz ha a koltott osszeget visszafizeted azonnal. Sulyos 10ezreket lehet sporolni honapok alatt.

Ez a megoldas csak rovid tavon mukodo dolog. Meg vagy szorulva, gumikat kell venni a kocsira, mert kettoben szog van (velem megtortent) hasznald a kartyat, de vagy fizesd vissza kovetkezo honapban az egeszet, vagy oszd szet 2-3-4 honapra, es minden honapban fizess valamit, de nem a minimumot. Igy hamarabb fisszafizeted, ez nem fizetsz egetvero kamatokat.

Az alapveto jelenseg azonben nem szunik meg, hiszen meg mindig tobbet koltesz, mint amit keresel.
Itt van nagyon nagy szerepe a koltsegvetesnek. ( az interneten egy kicsit kutakodva millio egy kulonbozo tablazatot talasz ara, hogy hogy csinalj koltsegvetest)
Nalunk ez egy egyszerusitett formaban tortenik es en kovetem nyomon, honaprol honapra, de jobb lenne hetrol hete.

Az alapelv az, hogy add ossze az osszes beveteledet es kiadasodat havonta majd vond ki a bevetelbol a kiadast! Ha minusz az eledmeny, akkor tobbet koltesz mint keresel, ha pozitiv akkor a fenntmarado osszeget FELRE KELL TENNI, de errol kesobb!

Hogy milyen tetelek szerepeljenek a koltsegvetesben? Toled fugg!
Nalunk lakas, kocsi, telefon, sport, kozuzemi szamlak, utalas, hitelkartya, megsporolt osszeg, kikapcsolodas, vagy hobbi. Ezek osszege all szemben a kettonk fizetesevel.

Hogy egyszerubb legyen mindent nyomon kovetni, megvettem a SplashMoney-nevu applikaciot a Treomra. Ebben az applikacioban vezetem a kiadast-bevetelt, es ezt hasznalom arra, hogy a havi koltsegvetest megcsinaljam.
Lehetoseg van arra, hogy minden egyes koltseg- es beveteli tenyezot meghatarozzak, csomportokat, kategoriakat tudok letrehozni, igy tudom, hogy a fizetesem mindig x, ebbol kivonja automatikusan az elore altalam meghatarozott koltsegeket, mondjuk a lakas torlesztoreszletet, vagy a kozuzemi szamlak kategoriaba meghatarozott vizszamla osszeget!
Az esetek tobbsegeben a koltsegek allandoak, de mondjuk be kell kalkulalnom azt, hogy jovo honapban Aniko autosat ujra kell regisztralni, igy ezzel a tetellel tobb lesz a kiadas abban a honapban.

A program lehetoseget ad arra, hogy havi, negyedeves es eves koltsegvetest is figyelemmel kiserd. A legszebb dolog az programban az, hogy az internetrol letoltheto a bankszamladon tortent penzmozgas, igy egy mozdulattal be lehet importalni a megfelelo szamla ala, igy nem kell minden egyes kiflit lekonyvelni, csak hetenet frissited, es napra kesz vagy.
Miutan frissitetted a konyvelesed az aktualis adatokkal, mar latszik is, hogy hol, melyik kategoriaban koltekeztel tul. Tobbet koltottel etteremre, mint tervezted, vagy beesett extra szerviz a kocsira.
Az egyik legjobb applikacio szerintem. 30 dollar, de megeri. (Az ilyen dolgokra gondoltam amikor azt mondtam, hogy anyagi aldozatot is hajlando vagyok felvallalni). Van 30 napos probaverzio, a user guide pedig innen toltheto le.

Visszankanyarodva az alap problemahoz, hogy hova tunik a penzed! Ha egy SpalshMoney-hoz hasonlo programot hasznalsz, 2 honap alatt megkapod a valaszt.
Celszeru ugy szamolni, hogy figyeled az elozo honapot, es az kovetkezo havi koltsegvetest ezek alapjan allapitod meg. Peldaul: az elozo honapokban 15000, 20000, 23000-t koltottel kajara, akkor celszeru ezek atlagat meghatarozni a kovetkezo honapban erre a koltsegnemre.

Egyszeru, es gyorsan megszokhato valtoztatas. Ha masert nem, de azert megeri, hogy egyszer leulj es atgondold, hogy mire, mikor, mit kell kifizetni.

1 comment:

Anonymous said...

Helló!

Próbálkozom, mivel főnököm nehéz feladat elé állított.
Egy ingatlan beruházó cégnél dolgozom, és valamilyen ingatlanos céget kellene találnom, akik jutalékért Dubaiban értékesítenének Budai, panorámás, luxus lakásokat, vagy házakat.
Egy-két weboldalcímet is tudnék értékelni.
Előre is köszi, sokat segítenél rajtam.Orsi
ertekesites@pf2005.hu