Saturday, February 19, 2005

2005.02.12-13 Szombat-Vasarnap

Hetfotol itt a PIR Team (Pre-Implementation Review), ugyhogy reggeltol estig meetingek lesznek. Elore varom, hogy mi lesz, mert az uj management viszonylag ismeretlen stilusu managementet probal meg raeroltetni az uj cegre.

Mar az egy kicsit furcsa, hogy miert szeretnenek napi riportot kapni arrol, hogy mennyit szamlazott az operacio az elozo nap. Erdekes modon arra nem kivancsiak, hogy ebbol mennyi a bevetel, es mekkora margin-nal sikerult az elozo nap dolgozni.

A legmokasabb azonban az, hogy a nagytudasu uj emberek, hetek ota azon gondolkozik, hogy miert van 1 millios kulonbozet a tervezett budget es a januari adatok kozott. Magyaraznak ossze-vissza, es ilyen kimutatasokat, meg olyan riportot kernek, ami jo, mert legalabb elfoglalnak (tobbek kozott ezert is vagyok egy kicsit elmaradva a postolassal), masreszrol meg baszottul semmi ertelme az egeszenek. Nekem az az erzesem, hogy a fatol az erdot dologgal allnak, de persze ez nem biztos, plane ugy, hogy nem ertek hozza…

Az tortent, hogy a 2005 budget-ben, januarra 2 milliot terveztek, am ebbol cask valamivel tobb mint egy million folyt be. El is kezdtunk vizsgaldni, hogy akko melyik ugyfelelet vesztettuk el, melyik adott kevesebbet, meg ilyesmi, de amiota meglattam a 2004-2005-ot budget osszehasonlitasat, leszarom az egeszet!
A sok megbeszelesnek koszonhetoen kezd egy keves foglaman lenni arrol, hogy hogy is mukodik ez az egesz. Normalis esetben az elozo ev havi budgethez hozzaadunk 2% novekedest, majd a kapott eredmenyhez megint 2%-ot!

Valamelyik baromallat, ugy gondolta, hogy a 2005-os jo lesz ugy, hogy az utolso 6 honap eredmenyeivel vegezik el fenti muveletet. Ezzel meg semi gond nincs, csupan annyi, hogy a 2004es evi utolso 6 honapja viszonylag jol sikerult, igy azok az eredmenyek lenygesen magasabbak voltak mit az elso 6 honape, tobb mint 2 millio havonta, igy az atlag, illetve a 2%-os emeles utan a januari budget valoban 2 millka korul kellett volna, hogy alakuljon.

A dolog annyiban santit, hogy elfelejtettek megnezni, hogy egy par evre visszamenoleg az ev elso par honapjaban hogy is sikerult teljesiteni, ugynis soha a budos kurva eletben nem volt 1,5 milka felett a bevetel.
Szoval sikerul azt a penzt keresni, ami nincs is, es soha nem is volt.

Gratulalok, csak igy tovabb.

Rosszabb nyelvek szerint ez az egy "ajandek" a regi vezetoktol az ujaknak, hogy na bazze, engem kibasztatok, akkor civakodjatok egy kicsit a husosfazek korul!

No comments: